1. yle.fi
  2. Uutiset

Greenpeace yritti pysäyttää Byzantion Tallinnassa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Ympäristöjärjestö Greenpeacen aktivistien pysäytysyrityksistä huolimatta 26 vuotta vanha öljytankkeri Byzantio on päässyt lähtemään Tallinnan satamasta. Yksirunkoinen alus on matkalla Suomenlahdelta Hollannin kautta Singaporeen. Aluksessa on 53 000 tonnin lasti raskasta polttoöljyä.

Ympäristöjärjestö Greenpeacen aktivistit yrittivät sulkea kumiveneillään kiistanalaisen Byzantio-aluksen pääsyn Tallinnan satamasta. Lisäksi kaksi aktivistia roikkui ketjuilla kiinni aluksen kiinnitysköysissä.

Tunteja kestäneestä viivytyksestä huolimatta alus pääsi matkaan perjantaina illansuussa.

Viron poliisin huostassa oli vielä perjantaina illalla seitsemän Greenpeacen mielenosoittajaa.

Greenpeace on jo pitkään vastustanut öljykuljetuksia Itämerellä. Byzantion lastina on 53 000 tonnia raakaöljyä.

- Yksirunkoiset laivat muodostavat valtavan riskin. Byzantio kaltainen laiva ei saisi liikennöidä valtamerillä, sanoi Greenpeacen edustaja Pernilla Svenberg.

Samanlainen yksirunkoinen Prestige-alus upposi Espanjan rannikolla reilu viikko sitten. Aluksessa oli polttoöljylasti.

Byzantiolla on epämääräinen maine

Maailman luonnonsäätiö WWF:n mukaan Byzantion tankeissa on 53 000 tonnin öljylasti. Aluksen maineen sanotaan olevan vieläkin huonompi kuin reilu viikko sitten Espanjan rannikolla uponneen Prestigen maine on.

Molemmat alukset ovat saman Crown Resources- yhtiön vuokraamia.

Dublinissa Irlannissa tehdyssä tarkastuksessa Byzantiosta löydettiin useita vikoja. Muun muassa aluksen sammutusjärjestelmä oli viallinen.

Viro ei aluksi halunnut tarkistaa Byzantion kuntoa, mutta kansainvälisen painostuksen jälkeen se suostui siihen. Alus todettiin merikelpoiseksi.

Myös norjalainen alusten luokituksiin keskittynyt yritys, Den Norske Veritas tarkasti aluksen. DNV:n mukaan sillä ei ollut mitään Byzantion turvallisuuteen liittyvää huomautettavaa.

DNV määräsi pieniä korjauksia apukoneisiin ja muutamiin palo-oviin. DNV:n mukaan alus on tarkastettu tänä vuonna viisi kertaa.

Myös aluksen kreikkalainen kapteeni sanoo laivansa olevansa purjehduskunnossa.

Euroopan komissio on laatinut listan huonokuntoisista tankkereista, joita ei päästetä ensi kesästä lähtien Euroopan unionin vesille. Lista on määrä julkistaa virallisesti vasta joulukuun alussa laajemman katsauksen yhteydessä.

Komissio toivoo listalle joutuneiden alusten omistajien korjaavan toimintaansa ja aluksiaan ennen pannaan joutumista.

YK:n merenkulkuviranomaisten mukaan yksirunkoiset alukset saavat liikenneöidä vuoteen 2015 saakka. Sen jälkeen liikennöinti kielletään kaikkialla.

STT, YLE24

Lue seuraavaksi