1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Aids-päivänä muistutetaan suvaitsevaisuudesta

Maailman aids-päivänä korostetaan suvaitsevaisuuden merkitystä taistelussa maailmanlaajuista epidemiaa vastaan. Hiv ja aids ovat edelleen monissa yhteisöissä tabuja, mikä vaikeuttaa sairastuneiden ja heidän perheidensä asemaa, valistustyötä ja epidemian hoitoa.

Aids-päivänä halutaan myös korostaa että luottamus, yhtäläinen oikeus pätevään ja myötätuntoiseen hoitoon ja lääkkeisiin sekä mahdollisuus elää täyttä elämää hiv:stä huolimatta kuuluvat kaikkien ihmisten perusoikeuksiin.

Hiv leviää räjähdysmäisesti etenkin Itä-Euroopassa ja Keski-Aasiassa. Pahiten HI-virus vaikuttaa Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan kuitenkin yhä eteläisessä Afrikassa ja koko maanosassa Aids on yleisin kuolinsyy.

Nälänhätää kärsivien maiden asukkaista viidellä miljoonalla on hiv-tartunta. Epidemia vaikuttaa tuhoisasti maiden muutenkin heikkoon talouteen, lisäämällä jo ennestään kuivuuden, tulvien ja paikoin huonosta hallinnosta kärsivien taakkaa.

Itä-Euroopassa ja monissa Aasian, Lähi-idän sekä pohjoisen Afrikan maissa hiv leviää yleisimmin ja nopeaa tahtia suonensisäisten huumeiden välityksellä. Etenkin seksiturismin maissa seuraava rengas tartuntaketjussa ovat suojaamattoman yhdynnän kautta hivin saavat.

Jotain valoakin on näköpiirissä; joissakin maissa valistus- ja ehkäisykampanjat ovat purreet melko hyvin. Esimerkiksi Etelä-Afrikassa alle 20-vuotiaiden naisten keskuudessa hiv-tapausten määrä laski vuoden 1998 42 prosentista 21 prosenttiin viime vuonna.

YK:n laskelmien mukaan tehokas hiv:n vastainen ehkäisy- ja hoitotyö vaatisi vuoteen 2005 mennessä varoja noin 10,5 miljardia euroa.

Maailmassa on tällä hetkellä ainakin 40 miljoonaa tartunnan saanutta, Suomessa 1 500. Tänä vuonna hiv-tartunnan on saanut noin viisi miljoonaa ihmistä.

Sunnuntaina vietetään maailman Aids-päivää.

Virossa hälyttävä tilanne

HI-virus leviää hälyttävää vauhtia Suomenlahden eteläpuolella Virossa. Olemme tekemisissä mahdollisen katastrofin ensimmäisen vaiheen kanssa, sanoo Viron terveydenhuoltoviraston johtaja Ain Aaviksoo.

Virossa saa tänä vuonna hivtartunnan yksi tuhannesta. Kun vielä vuonna 1999 hiv-tartuntoja kirjattiin 12, oli lukumäärä räjähtänyt 1 474:ään kaksi vuotta myöhemmin.

- Olemme tekemisissä mahdollisen katastrofin ensimmäisen vaiheen kanssa, sanoo Viron terveydenhuoltoviraston johtaja Ain Aaviksoo.

Testejä ei tehdä säännöllisesti, vaan useimmat tartuntatapaukset paljastuvat aivan muissa yhteyksissä: neljännes niistä on kirjattu vankilaan passitetuille tehdyissä testeissä.

Monien entisten neuvostotasavaltojen tavoin Virossakin hivepidemia sai aluksi vankinta jalansijaa niiden heroinistien joukossa, jotka käyttävät yhteisiä neuloja. Nyt viranomaiset ovat huomanneet, että tauti on leviämässä uusiin väestöryhmiin.

- Vuonna 2001 peräti 95 prosenttia kaikista uusista tapauksista oli suonensisäisten huumeiden käyttäjiä. Tänä vuonna osuus on laskenut 70 prosenttiin, Ain Aaviksoo selittää.

Tartunta kulkee helposti huumeita käyttävien prostituoitujen kautta muuhun väestöön. Monet prostituoiduista ovat huumeidenkäyttäjiä ja useimmilla heistä on hiv - usein heidän tietämättään. Huumeidenkäyttö rahoitetaan prostituutiolla, ja oravanpyörä on valmis.

- Monet heistä eivät myöskään kieltäydy suojaamattomasta seksistä siitä saatavan paremman hinnan vuoksi, Ain Aaviksoo sanoo.

Useat prostituoiduista ovat Viron venäläisiä, monet heistä köyhempiin kansankerroksiin kuuluvia. Heitä ei Aaviksoon mukaan katsota kovin hyvällä silmällä virolaisten keskuudessa. Tämä ei mitenkään edesauta terveysviranomaisten yrityksiä auttaa näitä naisia.

Viron sosiaaliministeri Siiri Oviir arvosteli aiemmin tällä viikolla poliisin haluttomuutta suitsia kasvavaa seksikauppaa. Hän varoitti, että ilman ripeitä toimia Virosta on hyvää vauhtia tulossa Thaimaan kaltainen maa, joka vetää puoleensa erityisesti seksituristeja.

YLE24, STT