1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Kloroformi riski pohjavedelle?

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Ruotsissa on käynnistetty tutkimusprojekti, jossa selvitetään, millaisia riskejä luonnosta peräisin oleva kloroformi pohjavedelle aiheuttaa.

Kloroformi on myrkyllinen kaasu, jota käytettiin ennen nukutusaineena. Sen on todettu aiheuttavan vaurioita sydämelle ja munuaisille.

Teollisesti kloroformia valmistetaan lisäämällä metaaniin kloorikaasua. Vasta jokunen vuosi sitten tutkijat havaitsivat, että kloroformia syntyy myös esimerkiksi metsissä luonnon omien prosessien kautta.

Tutkijat epäilevät että orgaanista klooria syntyy kun mikrobit hajottavat kuolleita kasvinosia ja eläimiä maaperässä. Mereltä ilman mukana kulkeutuva suola muuttuu erilaisiksi orgaanisiksi klooriyhdisteiksi. Pieni osa muuttuu kloroformiksi, jota on tähän mennessä mitattu amerikkalaisia raja-arvoja vastaavia määriä pohjoisessa luonnossa.

Nörrköpingissä aloitetussa kolmivuotisessa tutkimushankkeessa halutaan selvittää, kuinka paljon kloroformia kulkeutuu maaveteen ja kuinka määrät vaihtelevat eri vuodenaikoina.

Lähinnä huolestuttaa riski, että kloroformi kulkeutuu pohjaveteen ja sieltä edelleen ihmisiin. Myrkyllä saattaa myös olla vaikutuksia metsän kasvuun, kertoo professori Gunilla Öberg tuoreessa Östgöta Correspondenten –lehdessä.

Ylen ympräristötietopalvelu

Lue seuraavaksi