EU julkisti listan vaarallisista aluksista

Yle Uutisten artikkeliarkisto

EU:n komissio on julkistanut listan huonokuntoisista kauppalaivoista, joilla on suuri riski joutua onnettomuuteen ja aiheuttaa ympäristökatastrofeja. Komissio myös haluaa kieltää yksipohjaisten säiliölaivojen liikennöinnin liian lähellä rannikkoa, ja kiirehtii EU-maita tiukentamaan meriturvallisuuden sääntöjä.

Prestige-tankkeri upposi Espanjan lähistöllä viime kuussa

Listalla olevat alukset ovat sellaisia, joiden liikennöinti EU:n vesillä pitäisi komission mielestä kieltää. Alukset on pysäytetty useaan otteeseen Euroopan satamissa, koska niiden turvallisuudessa on havaittu puutteita.

Liikennekomissaari Loyola de Palacion mukaan aluksista suurin osa on yksipohjaisia, ja ne ovat liian vanhoja tai huonokuntoisia kuljettamaan vaarallisia lasteja merialueilla.

Aluksista 26 purjehtii Turkin lipun alla, 12 St. Vincentin ja Grenadiinien ja yhdeksän Kambodzhan. Sekä Algerian, Panaman että Sao Tomen ja Principen lipun alla on kolme alusta.

49 on irtolastialuksia, kahdeksan kemikaaleja kuljettavia säiliölaivoja ja kahdeksan öljytankkereita. Yksi on matkustajalaiva, 37-vuotias Boliviaan rekisteröity Gabrielle.

Komission mielestä näiden alusten pääsy EU:n satamiin pitäisi kieltää. Lisäksi komissio haluaa kietää kokonaan raskaan polttoöljyn kuljettamisen yksirunkoisissa säiliölaivoissa.

De Palacion mukaan on myös olennaista korostaa alusten aiheuttamien ympäristövahinkojen korvaussummia, sillä tuntuva korvaus olisi riittävä uhka. Lisäksi komissio haluaa lisätä laivayhtiöiden ja öljyteollisuuden rikosoikeudellista vastuuta.

Komissio toivoo, että EU-maat ottaisivat kantaa meriturvallisuuden parantamiseen jo ensi viikon huippukokouksessaan Kööpenhaminassa.

De Palacio myös kehottaa jäsenmaita kiirehtimään uusien meriturvallisuussääntöjen käyttöönottoa.

EU hyväksyi viime vuonna direktiivin, jonka mukaan yksipohjaiset tankkerit kielletään, mutta vasta vuoteen 2015 mennessä. Lisäksi päätettiin tiukentaa vaarallisia aineita kuljettavien alusten valvontaa.

EU-mailla on muun muassa oikeus estää aluksen lähtö satamasta, jos sitä pidetään uhkana ympäristölle tai ihmisille. Monet EU-maat eivät kuitenkaan ole vielä ottaeet uusia säännöksiä käyttöön.

YLE24, AP, STT