1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Tanska ei luovuta Zakajevia Venäjälle

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Tanska ei luovuta tshetsheenipoliitikko Ahmed Zakajevia Venäjälle, ilmoittaa Tanskan oikeusministeriö. Pidätettynä ollut Zakajev on vapautettu.

Venäjä on vaatinut Zakajevin luovuttamista siitä saakka, kun Zakajev otti lokakuussa osaa Kööpenhaminassa pidettyyn tshetsheenien kokoukseen.

Venäjän oikeusministeri Juri Chaika tuomitsee Tanskan tiistaisen päätöksen. Venäjä aikoo valittaa Zakajevin vapauttamisesta Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen.

Zakajev oli Tanskassa pidätettynä lokakuun lopusta asti. Tiistaina hjänet päästettiin kaikessa hiljaisuudessa vapaalle jalalle. Hänellä on Venäjän passi ja viisumi, jolla hän voi liikkua EU:n alueella.

Venäjän viranomaiset aikovat seurata Zakajevin liikkeitä ja vaatia hänen luovuttamistaan Moskovaan jokaisesta maasta, mihin hän saapuukin.

Venäjä on syyttänyt Zakajevia sekaantumisesta Moskovan teatterikaappaukseen sekä hyökkäyksiin venäläisiä vastaan vuosina 1996 - 1999. Zakajev on maanpaossa olevan tshetsheenijohtajan Aslan Mashadovin läheinen avustaja.

Tanskan mukaan Venäjän esittämät todisteet Zakajevin syyllisyydestä ovat riittämättömiä.

Kiista Zakajevin luovuttamisesta on tulehduttanut Venäjän ja Tanskan välit. Venäjä vastusti myös Tanskan päätöstä sallia tshetsheenien kokous Kööpenhaminassa.

Reuters, YLE24

Lue seuraavaksi