1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Itsenäisyyspäivä huipentui linnan juhliin

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Suomen 85. itsenäisyyspäivä huipentui perinteiseen tapaan tasavallan presidentin juhlavastaanottoon. Presidentinlinnaan oli kutsuttu pari tuhatta vierasta. Linnan ulkopuolelle kerääntyi illalla noin 300 mielenosoittajan joukko, joka otti yhteen poliisin kanssa.

Vieraita linnaan oli kutsuttu noin 2 000. Tänä vuonna joukossa oli paljon veteraaneja, kotimaisen elokuvan tähtiä ja Helsingin olympialaisten sankareita.

Kunniavieraiden joukossa oli 11 vielä elossa olevista 15:sta Mannerheim-ristin ritarista.

Juhlien kutsumattomat vieraat järjestivät presidentinlinnan lähelle Kuokkavieras-tapahtuman, jossa osoitettiin mieltä solidaarisuuden ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden puolesta. Paikalle saapui muutama sata mielenosoittajaa, tilannetta valvoi noin 300 poliisia.

Aktivistit ottivat yhteen poliisin kanssa tunkeutuessaan poliisin tiesulkujen läpi. Muutaman mielenosoittajan kerrotaan loukkaantuneen kahakassa. Seitsemän mielenosoittajaa otettiin kiinni.

Aiemmin illalla mielenosoittajat yrittivät estää juhlien vieraita pääsemästä presidentinlinnaan.

Puolustusvoimat esillä Lohjalla

Puolustusvoimien valtakunnallinen itsenäisyyspäivän paraati oli tänä vuonna Lohjalla. Katselmus oli kello 12 ja ohimarssi alkoi kello 12.45.

Paraatiin osallistui noin 1 500 miestä ja naista sekä reilut sata ajoneuvoa.

Ohimarssissa oli mukana Satakunnan Lennoston neljä F-18 Hornet -torjuntahävittäjää ja kaksi Hawk-suihkuharjoituskonetta.

Paraatin otti vastaan puolustusvoimain komentaja, amiraali Juhani Kaskeala.

Itsenäisyyspäivän kunnialaukaukset ammuttiin puolestaan kello 17 Helsingin Kuivasaaresta.

Kaskeala puolusti asevelvollisuutta

Yleinen asevelvollisuus on korkean laadun tae. Lisäksi se on kustannustehokkain tapa saada puolustusta varten riittävästi joukkoja, sanoi puolustusvoimain komentaja, amiraali Juhani Kaskeala itsenäisyyspäivän paraatissa.

Kaskealan mukaan Suomessa ei edes kyettäisi järjestämään uskottavaa puolustusta ilman asevelvollisuutta.

Lohjalla pidetyssä paraatissa amiraali osoitti kiitollisuuttaan myös sotiemme veteraaneille.

Hietaniemen hautausmaa

Euroopassa vain kolme maata on säilyttänyt itsenäisyytensä ja demokratiansa yhtä kauan, hän muistutti.

Perinteistä juhlaa pitkin päivää

Itsenäisyyspäivän varsinaiset juhlallisuudet alkoivat jo aamulla kello 9 Suomalaisuuden liiton järjestämällä lipunnostolla Helsingin Tähtitorninmäellä.

Presidentti Tarja Halosen itsenäisyyspäivä alkoi Hietaniemen hautausmaalla, kun hän laski seppeleen sankariristille kello 10.30. Halonen teki presidenttinä kunniakäynnin sodissa kaatuneiden muistomerkille nyt ensimmäistä kertaa.

Jo perinteeksi muodostunut ekumeeninen juhlajumalanpalvelus oli Helsingin Tuomiokirkossa. Tilaisuuteen osallistui valtakunnan koko korkein johto.

Veikko Hurstin köyhien itsenäisyysjuhla huipentui Hakaniemen torilla puolilta päivin. Siinä juhlassa ei ollut kattoa rajana tai seiniä tunnelmaa supistamassa.

Yli 5 000 kunniamerkkiä

Tasavallan presidentti Tarja Halonen on myöntänyt kansalaisille yli 5 000 kunniamerkkiä tänä itsenäisyyspäivänä.

Suomen Valkoisen Ruusun suurristi on myönnetty eduskunnan puhemiehelle Riitta Uosukaiselle ja Suomen Leijonan suurristi arkkipiispa Jukka Paarmalle.

Vapaudenristin ritarikunnan 1. luokan Vapaudenristin rintatähtineen saa diplomiekonomi Elisabeth Rehn ja 1. luokan Vapaudenristin maaherra Jorma Tuominen.

Suomen Leijonan Pro Finlandia-mitalin saa seitsemälle taiteilijaa: pääohjaaja Matti Ijäs, oopperalaulaja Soile Isokoski, kuvanveistäjä Toivo Jaatinen, kirjailija Mauri Kunnas, muusikko Pentti Lasanen, näyttelijä Antti Litja ja taidemaalari Jarmo Mäkilä.

Unkariin menee kolme kunniamerkkiä. professori János Kodolányi saa Suomen Leijonan ritarikunnan komentajamerkin, professori Peter Domokos Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan 1. luokan ritarimerkin ja pianotaiteilija Gergely Boganyi Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan ansioristin.

Kolme uutta kenraalia

Tasavallan presidentti Tarja Halonen on ylentänyt kenraalimajuri Heikki Tilanderin kenraaliluutnantiksi, lippueamiraali Pertti Malmbergin kontra-amiraaliksi ja lääkintäprikaatikenraali Timo Sahin lääkintäkenraalimajuriksi.

Everstit Ilkka Aspara, Antti Lankinen ja Jaakko Oksanen ylennetään prikaatikenraaleiksi ja nimitetään kenraalin virkoihin.

Reservissä ylennettiin 1 218 reservin upseeria.

Muun muassa Yleisradion turvallisuuspäällikkö Asko Inkilä ylennettiin everstiksi. Myös muut eversteiksi ylennetyt Pekka Jouko ja Reijo piira ovat evp-upseereja.

Majuriksi ylennettiin kansanedustaja Kalervo Kummola ja kapteeniksi muun muassa TT:n toimitusjohtaja Johannes Koroma ja eduskunnan varapuhemies Jukka Mikkola.

Ympäristöministeri Jouni Backmanista tuli yliluutnantti, kuten myös Nokian pääjohtajasta Jorma Ollilasta.

Luutnantiksi ylennettiin muun muassa Fortumin toimitusjohtaja Mikael Lilius ja Suomen Olympiakomitean pääsihteeri Jouko Purontakanen.

YLE24, STT

Lue seuraavaksi