1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomalaiset sairastuvat elintasosyöpiin

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Rintasyöpä ja eturauhasen syöpä vahvistavat asemiaan suomalaisten yleisimpinä syöpätyyppeinä. Syöpärekisterin tuoreen tilaston mukaan vuonna 2 000 rintasyöpään sairastui yli 3 600 naista, eturauhasen syöpään yli 3 300 miestä.

Syöpäsoluja

Rintasyövän yleistymisen taustalla ovat muun muassa lasten saanti-iän nousu sekä liikunnan väheneminen.

Eturauhassyövän kohdalla tilannetta selittävät taas parantunut diagnostiikka ja tehostuneet seulonnat, joiden avulla saadaan selville myös piilevät sairaustapaukset.

Rintasyöpä ja eturauhassyöpä ovat yleisiä etenkin teollistuneissa maissa, joten kehitys Suomessa on saman suuntainen kuin muissakin länsimaissa.

Miehillä toiseksi yleisin keuhkosyöpä vähenee yhä tupakoinnin vähentyessä. Naisilla keuhkosyöpä sen sijaan on hiljalleen yleistynyt 1950-luvulta ja on nyt neljänneksi yleisin syöpätyyppi.

Naisten toiseksi yleisin syöpä on kohdunrungon syöpä, johon vuonna 2 000 sairastui 695 naista.

Kaikissa ikäryhmissä yleistyy non-Hodgkinin lymfooma eli erilaiset pahanlaatuiset kasvaimet imusolmukkeissa.

Väestön ikääntyessä muut ihosyvät kuin melanooma yleistyvät edelleen, niihin sairastui noin 860 suomalaista.

Suolistosyövät ovat edelleen yleisiä sekä miesten että naisten keskuudessa. Uusimman tilaston mukaan niihin sairastui yli 2 000 suomalaista.

Väheneviin syöpätyyppeihin kuuluu mahasyöpä, joka vuonna 2 000 oli miesten 7. yleisin syöpä, vuonna 1999 vielä sijalla viisi. Naisilla mahasyöpä on putoamassa kymmenen yleisimmän syövän joukosta.

Myös kohdunkaulan syöpään sairastuneiden määrän kasvu näyttää vuonna 2 000 tasaantuneen.

YLE24

Lue seuraavaksi