Geenimuunnelluista tuotteista esitys

Yle Uutisten artikkeliarkisto

EU:n ympäristöministerit ovat sopineet menettelystä, joka saattaa johtaa geenimuunneltujen tuotteiden rajoitettuun tuloon unionin markkinoille. Puheenjohtajamaa Tanskan ympäristöministeri korostaa, että kuluttajille pitää kuitenkin antaa mahdollisuus valita.

Unionin puheenjohtajamaan Tanskan ympäristöministerin Hans Christian Schmidtitn mukaan geenimuunneltuja tuotteita voitaisiin nyt käyttää teollisuudessa kaikkien hyväksi.

Esityksen mukaan geenimuunneltua kasvi- tai eläintuotetta sisältävät lastit on merkittävä tarkasti EU-alueella. Esimerkiksi viljaa kuljettavien laivojen olisi ilmoitettava geenimuunnellusta lastista, vaikka vain osa raaka-aineesta olisi muunneltua.

Jäsenmaat hyväksyivät nyt ehdotuksen, jonka mukaan alle 0,9 prosentin geenimuunneltua ainesta ei tarvitsisi ilmoittaa tuoteselosteissa.

Tanskan ympäristöministerin mielestä on hyvä, että kuluttajat voisivat valita halutessaan geenimuunneltuja tuotteita pöytiinsä.

Esitystä vastustivat mm. Iso-Britannia ja Hollanti. Brittien mukaan tarkkailujärjestelmästä tulee liian raskas ja kallis.

Euroopan parlamentin on vielä hyväksyttävä esitys.

Yhdysvaltojen linjassa

Euroopan unioni kielsi geenimuunneltujen tuotteiden tuonnin vuonna 1999. Tuolloin monet EU-maat eivät halunneet geenimuunneltuja tuotteita alueelle mm. median kovan painostuksen takia.

Yhdysvaltain mukaan direktiivi oli laiton ja eurooppalaisten pelot ympäristö- ja terveysriskeistä olivat vailla perusteita.

Viime viikolla Yhdysvaltain presidentin George Bushin hallinnosta kerrottiin, että Yhdysvallat harkitsee vievänsä asian Maailman kauppajärjestön WTO:n puitavaksi.

Ympäristöjärjestö Greenpeace on kiitellyt uusia mahdollisia säädöksiä, koska ne selkeyttävät mahdollisten vaarallisten geenimuunneltujen tuotteiden jäljittämistä.

Reuters