Unicef: Aikuisten kuunneltava lapsia

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Aikuisten pitäisi kuunnella lapsia enemmän, sanoo YK:n lastenjärjestö Unicef. Unicefin vuosiraportin julkistamistilaisuuksia järjestettiin keskiviikkona eri puolilla maailmaa.

Lasten mielipiteet olisi otettava tarkemmin huomioon, korostaa Unicef. Vain siten nuoremmat sukupolvet voivat kohdata tulevaisuuden luottavaisina.

Unicefin yhdysvaltalainen pääjohtaja Carol Bellamy tähdentää, että lasten ja nuorten ajatuksille olisi annettava selkeä rooli heidän rakentaessaan parempaa tulevaisuutta itselleen.

Unicefin mukaan hallitusten olisi ymmärrettävä, että lapset ovat voimavara, jolle olisi opetettava demokrattiset arvot jo varhain.

Vuosiraportin mukaan maailmassa on yhä 150 miljoonaa aliravitsemuksesta kärsivää lasta. 120 miljoonaa lasta ei käy koulua ja 6 000 lasta saa päivittäin hiv-tartunnan.

Miljoonien, eri puolella maailmaa asuvien lasten mielestä äänestäminen ei vaikuta heidän elämäänsä.

Eteläisessä Afrikassa lasten kriisi

Suomen Unicef haluaa kiinnittää huomiota erityisesti eteläisessä Afrikassa vallitsevaan nälänhätään.

Unicef-raportin julkistamistilaisuudessa Helsingissä puhunut lesotholainen Kimberly Gamble-Payne kertoi, että koko maataloussektori on romahtanut eteläisessä Afrikassa hiv-tilanteen takia.

Zimbabwessa, Malawissa, Sambiassa, Mosambikissa, Swasimaassa ja Lesothossa noin 25 prosenttia 15 - 49 -vuotiaista on saanut hiv-tartunnan.

Muun avun lisäksi alueella tarvitaan lapsille tarkoitettua lisäravintoa. Neljästätoista miljoonasta nälänhädän vaarassa elävästä on yli puolet lapsia.

AFP, STT