1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Ylen entinen pääjohtaja Eino S. Repo kuollut

Yleisradion entinen pääjohtaja Eino S. Repo on kuollut. Repo kuoli varhain maanantaina Helsingissä 83 vuoden ikäisenä. Hänen kaudellaan tuli tutuksi käsite Reporadio.

Repo johti Yleisradiota vuosina 1965-69 ja radiota vuosina 1970-74.

Revon pääjohtajakaudella syntyi käsite "Reporadio", kun vasemmistolaiseksi tunnustautunut Repo päästi nuoret radikaalit tekemään ohjelmia, jotka kuohuttivat vanhoillisimpia piirejä.

Myös suhteet Ylen hallintoneuvostoon olivat välillä ongelmalliset. Repo oli myöhemmin harmitellut, ettei pystynyt estämään poliitikkojen yhä tiukempaa otetta Ylestä.

Repo syntyi Isossakyrössä 6. syyskuuta 1919. Hän tuli ylioppilaaksi 1944 ja valmistui filosofian kandidaatiksi 1948.

Ennen Yleen siirtymistään hän oli mm. elokuva-arvostelijana Uudessa Suomessa ja kirjallisuustoimittajana Apu-lehdessä.

Vuonna 1964 Repo siirtyi Mainos-TV:n ohjelmajohtajaksi. Seuraavana vuonna hän siirtyi Yleisradion pääjohtajaksi ja Reporadion kausi alkoi.

Repo on julkaissut kirjan Pihlajanmarjat sekä toimittanut teokset Toiset Pidot Tornissa ja Urho Kekkonen idässä ja lännessä. Hän toimi aktiivisesti eri ystävyysseuroissa, kuten Suomi-Neuvostoliitto-seurassa, Suomi-Unkari-seurassa sekä Suomi-Chile-seurassa. Lisäksi hän oli kirjailijayhdistys Kiilan jäsen ja pitkään Eino Leino -seuran puheenjohtaja.

Helsingin Sanomien syntymäpäivähaastattelussa vuonna 1999 Repo kiitteli sitä, että Yleisradion tv-uutiset ovat enimmäkseen säilyttäneet vakavan perusilmeensä. Hän paheksui uutistoimintaan pesiytynyttä omien juttujen, "skuuppien" ihannointia.

STT