1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Monen afgaanipakolaisen kotiinpaluu vaikeaa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

YK, Pakistan ja Afganistan ovat päässeet sopimukseen Pakistanissa elävien afganistanilaisten pakolaisten vapaaehtoisen kotiinpaluun edistämisestä. Monille pakolaisille paluupäätös on kuitenkin vaikea. Pisimmillään he ovat eläneet Pakistanissa jo vuosikymmeniä, ja heidän lapsensa eivät usein ole edes nähneet kotimaataan.

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n sekä Pakistanin ja Afganistanin on määrä allekirjoittaa tammikuussa viime viikolla syntynyt sopimus ohjelmasta, jolla edistetään pakolaisten vapaaehtoista kotiinpaluuta.

Yli 1,5 afgaania on jo palannut Pakistanista kotimaahansa marraskuun jälkeen Afganistanin hallituksen ja UNHCR:n avustamina. Parhaimmillaan palaajia oli 100 000 viikossa, mutta tahti on säiden kylmettyä hidastunut alle 10 000:een.

Pakistanissa elää kuitenkin vielä 1,8 miljonaa afganistanilaista, ja tuoreen sopimuksen mukaan heidät yritetään kotiuttaa kolmen vuoden kuluessa. Määräajan umpeuduttua tarkistetaan, tarvitseeko joku Pakistaniin jääneistä vielä pakolaisaseman tuomaa suojelua.

Pakolaisena jopa 30 vuotta

Monelle pakolaiselle päätös kotiinpaluusta on kuitenkin erittäin vaikea, sillä he ovat rakentaneet Pakistanissa uuden elämän.

Pakolaistulva Afganistanista Pakistanin alkoi jo vuonna 1979, kun Neuvostoliitto hyökkäsi Afganistaniin, ja muutamassa vuodessa pakolaisten määrä nousi kolmeen miljoonaan.

Köyhät ja keskiluokka jäivät yleensä Afganistanin rajan lähellä sijaitseville pakolaisleireille muun muassa peshawarin ja Quettan kaupunkeihin.

Rikkaimmat kuitenkin suuntasivat esimerkiksi pääkaupunkiin Islamabadiin. Kaupungin 900 000 asukkaasta joka kymmenennen arvioidaan olevan afganistanilainen, ja monet ovat sulautuneet hyvin valtaväestöön. He puhuvat sujuvasti paikallista urdun kieltä ja jälkikasvu on syntynyt Pakistanissa.

Epävarmuutta tuo kuitenkin pakolaisen asema. Pakistan ei ole allekirjoittanut pakolaisten asemaa säätelevää Geneven sopimusta, joka mm. rajoittaa pakolaisten pakottamista palaamaan kotiin sekä vaatii sulauttamaan heitä paikalliseen väestöön.

Pakistan sanoo tosin kunnioittaneensa sopimuksen henkeä mm. siten, ettei pakolaisia ole koskaan pakotettu palaamaan. 30 vuottakaan Pakistanissa asuneilla ei kuitenkaan ole mitään laillista oikeutta jäädä maahan.

Monet afganistanilaisista ovat hankkineet Pakistanissa ammatin tai perustaneet yrityksiä. Kaupungissa on mm. lukuisia afganistanilaisten omistamia liikkeitä, ravintoloita ja leipomoita.

Kotiinpaluu merkitsisi kaiken aloittamista uudelleen. Pakolaiset eivät ole nähneet kotimaataan vuosikausiin, nuorimmat eivät koskaan. Osaa paluu ei edes kiinnosta, koska he kokevat Pakistanin kotimaakseen.

Useat perheet ovatkin lähettäneet Afganistaniin yhden perheenjäsenen "tarkastusmatkalle", selvittämään, olisiko siellä elämisen mahdollisuuksia.

YK pyrkii auttamaan palaavia perheitä maksamalla matkakustannukset sekä muutaman ensimmäisen kuukauden peruselannon.

IPS

Lue seuraavaksi