Koulukiusaaminen vähentynyt

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Koulukiusaaminen on vähentynyt selvästi kymmenessä vuodessa, selviää Maailman terveysjärjestön kansainvälisestä koululaistutkimuksesta. Tutkimuksesta selviää myös, että poikien nukkumistottumukset ovat myös kääntyneet parempaan suuntaan.

Tutkimuksen mukaan 13 prosenttia 11-vuotiaiasta pojista ja 8 prosenttia tytöistä kertoi viime keväänä itseään kiusatun ainakin pari kertaa kuukaudessa.

Kun kiusaamista selvitettiin tämän tutkimuksen yhteydessä ensimmäisen kerran vuonna 1994, luvut olivat 20 ja 16 prosenttia. Sen jälkeen kiusaaminen on vähentynyt tasaisesti.

Oppilaat kokivat myös opettajien kohtelevan itseään oikeudenmukaisemmin kuin aikaisempina vuosina.

Vaikka kouluilmapiiri näyttää kohentuneen, suomalaislasten koulukokemukset ovat edelleen kielteisempiä kuin useimmissa muissa Euroopan maissa vuoden 1998 tutkimuksessa.

Koululaisten yöuni pidentynyt

Koululaiset nukkuvat nyt keskimäärin pidempiä yöunia koulupäiviä edeltävinä öinä kuin edellisen tutkimuksen aikaan vuonna 1998.

Keskimääräinen yöuni on pidentynyt tytöillä noin 10 minuuttia ja pojilla peräti 20 minuuttia. Esimerkiksi 13-vuotiaat pojat nukkuvat koulua edeltävinä öinä keskimäärin 8,5 tuntia ja tytöt 10 minuuttia vähemmän.

Vielä neljä vuotta sitten suurta huolta herättivät etenkin Internetistä riippuvaisten poikien yövalvominen ja aamuinen väsymys.

Tutkimushankkeen suomalaisen päätutkijan Jorma Tynjälän mukaan muutoksen sai aikaa vilkas julkinen keskustelu asiasta. Hän arvelee myös, että nettiyhteyksien hinnoittelun muutos ja kiinteiden yhteyksien lisääntyminen ovat saattaneet vieroittaa poikia öisestä nettisurffailusta.

Samaan aikaan, kun poikien nukkuminen on parantunut, tyttöjen univaikeudet ovat lisääntyneet.

Esimerkiksi 15-vuotiaista tytöistä peräti 43 prosenttia valitti aamuväsymystä vähintään neljä kertaa viikossa. Neljä vuotta sitten vastaava luku oli 39. Monet tytöt kärsivät myös painajaisista.

STT