Vuodenvaihteen juhlintaa maailmalla

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Suomessa vähemmän tunnettuja uudenvuodenperinteitä ovat paraatit, mihin lienee vaikutuksensa kylmällä ja pimeällä vuodenajalla. Monissa muissa maissa näyttävät katukarnevaalit ovat kuitenkin erottamaton osa juhlintaa. Myös lahjat kuuluvat vuodenvaihteeseen monin paikoin.

Ehkä tunnetuimpia uudenvuodenparaateja ovat kiinalaiset lohikäärmekulkueet. Värikkäässä kulkueessa monimetrinen lohikäärme tanssii kaduilla jopa kymmenien ihmisten liikuttelemana. Kulkueen reitin varrella asukkailla on tapana avata talojensa ovet, jotta lohikäärme voisi tuoda sisälle hyvää onnea.

Thaimaassa uudenvuodenparaatin johtajaksi valitaan kunnioitettu nainen, jota muut marssijat seuraavat usein eläinasuihin pukeutuneina. Kreikassa taas ihmiset kantavat kulkueissa omenoiden, laivojen ja tähtien kuvia.

Yhdysvalloissa yhdistetään paraatit ja jalkapallo

Myös Yhdysvalloissa paraatit kuuluvat vuodenvaihteeseen. Yksi maan kuuluisimmista uudenvuodenparaateista on Ruusujen paraati, Tournament of Roses. Perinne sai alkunsa vuonna 1886, jolloin Kaliforniassa Pasadenan kaupungissa joukko seudun maanviljelijöitä koristeli vaununsa kukkasin ja järjesti kulkueen juhlistaakseen appelsiinisadon kypsymistä.

Pienestä tapahtumasta kasvoi muutamassa vuodessa iso juhla, johon liittyi paitsi kukkaiskulkue myös urheilukilpailuita, kuten poolo- ja jalkapallo-otteluita. Nykyisin Tournament of Roses on paisunut valtavaksi karnevaaliksi, jota miljoonat ihmiset seuraavat televisiosta.

Aamupäivän kukkaiskulkueen jälkeen juhla jatkuu amerikkalaisen jalkapallon turnauksella, Rose Bowl Gamella. Uudenvuodenpäivänä Yhdysvalloissa järjestetään myös runsaasti muita jalkapallo-otteluita.

Toinen yhdysvaltalaisten uuteenvuoteen kuuluva traditio on Ball Lowering. New Yorkissa kymmenettuhannet ihmiset kerääntyvät uudenvuodenyönä Times Squarelle odottamaan, että New York Timesille ennen kuuluneen pilvenpiirtäjän päältä lasketaan alas suuri valaistu kristallipallo. Ball Lowering -perinne alkoi vuonna 1907 ja Yhdysvalloissa sitä pidetään yleisesti vuoden vaihtumisen symbolina.

Keski-Eurooopassa muistetaan Sylvesteriä

Kaikissa maissa joulukuun viimeisenä ja tammikuun ensimmäisenä päivänä ei juhlita pelkästään uuden vuoden alkamisen vuoksi. Ajankohtaan liittyy muitakin juhlan aiheita.

Pakkasukko ja Lumihiutaletyttö

tuovat venäläislapsille lahjoja.

Etenkin Itävallassa ja Sveitsissä uudenvuodenaatto tunnetaan myös Sylvesterinä eli Sylvesterabendina. Nimi tulee vuonna 335 kuolleen Rooman piispan, Pyhän Sylvesterin, mukaan. Legenda kertoo, että Sylvester paransi Rooman hallitsijan Konstantin I:n leprasta.

Toisen tarinan mukaan piispa kesytti maailmaa uhkaavan Leviathon-lohikäärmeen. Sylvesterin muistoksi ihmiset juhlivat kaduilla pukeutuneina fantasiapukuihin ja -hattuihin, jotka symboloivat hyviä ja pahoja henkiä.

Kreikassa juhlitaan Pyhää Basilia

Kreikassa tammikuun 1. päivä on tärkeä juhla. Kyseessä ei ole vain uuden vuoden alkamisen juhla vaan myös Pyhän Basilin päivä.

Pyhä Basil oli yksi Kreikan ortodoksisen kirkon esi-isistä, joka muistetaan ystävällisyydestään ja anteliaisuudestaan köyhiä kohtaan. Hänen uskotaan kuolleen tammikuun 1. päivänä.

Kreikkalaiseen uuteenvuoteen liittyy monia perinneruokia, joista tärkein on Pyhän Basilin kakku, Vasilopitta. Kakun sisällä on kulta- tai hopeakolikko, ja kakun palaset jaetaan tarkan järjestyksen mukaan. Ensimmäisen palanen on Pyhälle Basilille, toinen talolle, kolmas perheen vanhimmalle jäsenelle, neljäs seuraavaksi vanhimmalle jne. Tavallisesti kakusta leikataan palat myös poissaoleville perheenjäsenille ja karjalle.

Se, kuka löytää kolikon kakunpalastaan, saa osakseen onnea tulevana vuonna.

Lahjoja uuden vuoden kunniaksi

Pyhän Basilin päivä ja uusi vuosi on Kreikassa myös lahjojen antamisen pääasiallinen päivä. Legendan mukaan Pyhä Basil tulee yöllä taloon ja jättää lahjoja lasten kenkiin.

Myös monissa muissa maissa lahjat kuuluvat uudenvuoden viettoon. Venäjällä, missä joulu jää juhlana tyystin uudenvuoden varjoon, Pakkasukko ja Lumihiutaletyttö tuovat makeisia ja lahjoja lapsille.

Japanissa ja Kiinassa lapsille on tapana antaa lahjaksi erityisesti rahaa. Ranskassa taas lapset antavat usein vanhemmilleen itsetehtyjä lahjoja toivottaakseen heille hyvää uutta vuotta.

Ulla-Marja Kokko, YLE24