1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Steven Holl suunnittelee Rovaniemelle alkuvuodesta lumiveistoksen

The Snow Show saattaa talvella 2004 Lapissa yhteen kolmisenkymmentä maailman huippuihin kuuluvaa nykytaiteilijaa alansa terävintä kärkeä edustavien arkkitehtien kanssa.

Taiteilija-arkkitehtiparit suunnittelevat taiteen ja arkkitehtuurin rajoja rikkovia teoksia käyttäen hyväksi pääasiassa lunta ja jäätä, mutta myös tavanomaisempia taiteen välineitä ja materiaaleja.

Projektin taiteellisesta toteutuksesta vastaa newyorkilainen kuraattori, galleristi Lance Fung yhdessä Kemin ja Rovaniemen taidemuseoiden kanssa.

The Snow Show on innovatiivinen nykytaiteen katselmus lumen ja jään ehdoilla.

Kansainväliset taiteilijat ja arkkitehdit hyödyntävät lappilaista asiantuntemusta installaatioidensa luomisessa.

Taidemaailman huomio kohdistuu ainutlaatuiseen, eksoottiseen tapahtumaan ja kiinnittää huomiota pohjoisten elementtien käyttömahdollisuuksiin.

Lappiin tammi-helmikuussa 2003 kaksi pilotti-projektia.

Suomalaisillenykytaiteen museo Kiasman suunnittelijana tuttu arkkitehti Steven Holl ja kansainvälisesti tunnettu taiteilija Jene Highstein, jonka töitä on mm. New Yorkin modernin taiteen museon MoMA:n ja Guggenheim-museon kokoelmissa, suunnittelevat talvella 2003 pilotti-installaation Rovaniemelle.

Kemiin teoksen suunnittelevat taiteilija Osmo Rauhala ja kanadalainen arkkitehtipari Lise-Anne Couture ja Hani Rashid (Asymptote arkkitehtitoimisto).

Asymptote on mm kesän 2002 aikana niittänyt ansaittua huomiota mm. Dokumentassa ja Venetsian arkkitehtuuribiennalessa.

Muista taiteilijoista, jotka ovat jo vahvistaneet osallistumisensa, mainittakoon tässä eteläkorealaissyntyinen konseptualistisen nykytaiteen monitaituri ja videotaiteen pioneeri Nam June Paik ja Fluxus-liikkeen perustajajäseniin kuuluva ja taidepiirien ulkopuolellakin hyvin tunnettu Yoko Ono.

Tapahtumaan osallistuvat myös Suomessakin vuoden 2001 Helsingin taidehallin katselmuksesta tuttu Anish Kapoor ja keskeinen venäläisen nykyitaiteen vaikuttaja Ilya Kabakov.

Arkkitehdeistä on syytä mainita mm. Sevillan maailmannäyttelyyn vuonna 1992 Japanin paviljongin suunnitellut arkkitehti Tadao Ando sekä kansainvälisesti arvostettu ja palkittu meksikolainen Enrique Norten.

The Snow Show¹hun osallistuu myös amerikkalainen Diller & Scofidio, jonka jännittävissä töissä yhdistyvät arkkitehtuuri, performanssi ja vidsuaaliset taiteet.

Suomalaista arkkitehtuuria edustaa mm. Juhani Pallasmaa. Kattava lista osallistujista julkistetaan myöhemmässä vaiheessa.

The Snow Show'n luontainen kohdeyleisö on kulttuurista, erityisesti nykytaiteesta ja arkkitehtuurista kiinnostuneet ja alalla työskentelevät kansainväliset vieraat.