USA tyrmäsi Israelin tuomitsevan YK-lauselman

USA on kaatanut veto-oikeudellaan YK:n päätöslauselman, joka olisi tuominnut Israelin toimet Länsirannalla ja Gazassa.

Syyrian laatima päätöslauselmaesitys olisi moittinut Israelia kolmen YK:n työntekijän surmaamisesta ja YK:n alaisen Maailman elintarvikeohjelman varaston tuhoamisesta Gazassa. Syyria on turvallisuusneuvoston vaihtuva jäsenmaa.

Israelin sotilaat ampuivat britannialaisen avustustyöntekijän Jeninin pakolaisleirilla marraskuussa. Viikkoa myöhemmin ammuttiin kaksi palestiinalaista työntekijää. Kaikki kolme olivat YK: alaisen avustusohjelman UNRWA:n palveluksessa.

Israel on ilmoittanut, että brittiläinen YK-työntekijä ammuttiin vahingossa sotilaiden ja palestiinalaisten välisessä tulitaistelussa. Israelin sotilaat erehtyivät luulemaan hänen kädessään ollutta matkapuhelinta aseeksi.

Israel on pahoitellut tapahtunutta. YK-virkailijoiden mukaan YK:n avustusrakennuksen lähellä Israelin sotilaisiin ei kohdistunut sellaista uhkaa, että mapumista voi puolustella.

Turvallisuusneuvostossa Syyrian esittämän tuomitsevan lausunnon puolesta äänesti 12 maata, kaksi äänesti tyhjää (Bulgaria ja Kamerun) ja Yhdysvallat äänesti vastaan. Yhdysvallat kuuluu neuvoston pysyviin jäseniin, joilla on veto-oikeus.

Yhdysvallat yritti esittää vaihtoehtoista päätöslauselmatekstiä, jossa ei olisi tuomittu Israelia yhtä yksipuolisesti, mutta teksti ei saanut kannatusta.

Reuters, AFP