1. yle.fi
  2. Uutiset

Venäjän lennonjohtajille palkkasopimus

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Venäjän lennonjohtajat ja ilmailuviranomaiset ovat päässeet sovintoon lennonjohtajien palkankorotuksista. Sopimus on päättämässä yli 40 lentokentän lennonjohtajien syömälakot, jotka ovat häirinneet pahoin Venäjän lentoliikennettä.

Uutistoimisto Interfaxin mukaan sopimus lupaa vilkkaimpien reittien lennonjohtajille 28,4 prosentin palkankorotuksen ja muille 15,7 prosentin korotuksen. Lennonjohtajat olivat vaatineet 30:tä prosenttia.

Lennonjohtajien syömälakot alkoivat sunnuntaina Omskin lentokentältä Siperiasta ja ne levisivät yli 40 kentälle.

Lennonjohtajien liiton johtaja Sergei Kovalkov kertoi palkkasovun synnyttyä, että syömälakot loppuvat vasta, kun paikalliset ammattiliittojohtajat ovat saaneet sopimustekstin kirjallisena.

Lakon takia suljettu Novosibirskin kansainvälinen lentokenttä Siperiassa avattiin liikenteelle jo joulupäivän iltana.

Kenttä suljettiin aiemmin joulupäivänä, kun lääkärit määräsivät lennonjohtajat lopettamaan työnsä heidän terveytensä heikennyttyä syömälakon takia.

Alueen ilmatila suljettiin kaikilta lennoilta ja sen kautta Kauko-Aasiaan kulkevat koneet siirrettiin kulkemaan Kazakstanin ilmatilan yli.

Venäjän laki kieltää lennonjohtajia poistumaan työpaikaltaan palkanvaatimusten takia. Syömälakossa ollessaan he pysyivätä työpaikallaan, mutta eivät enää monin paikoin pystyneet tekemään töitä.

AFP, Itar-Tass

Lue seuraavaksi