Lahko: Ensimmäinen kloonivauva syntyi

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Ihmisen kloonausta ajava uskonliike Raelian on ilmoittanut Yhdysvalloissa, että ensimmäinen kloonivauva on syntynyt.

Lahkoa lähellä oleva yritys Clonaid kertoi, että riippumaton asiantuntija pystyy vahvistamaan lapsen olevan identtinen 30-vuotiaan äitinsä kanssa. Vahvistusta yritys odottaa 8 - 9 päivän sisällä.

Torstaina keisarinleikkauksella syntyneen kloonitytön kerrottiin voivan hyvin. Clonaidin johtaja Brigitte Boisselierin mukaan klonityttö syntyi Yhdysvaltain ulkopuolella. Hän ei kuitenkaan kerro, missä vauva syntyi.

Tutkijat ovat epäilleet vahvasti Clonaidin teknisiä valmiuksia kloonaukseen.

Raelian-lahko uskoo, että avaruusoliot aloittivat elämän maapallolla 25 000 vuotta sitten. Lahkolla on 55 000 kannattajaa eri puolilla maailmaa.

Clonaidin Boisselier väittää, että seuraava kloonivauva syntyy lesboparille Pohjois-Euroopassa.

Yhdysvalloissa presidentti Geroge Bushin hallinto valmistelee kloonauksen kieltävää lakia. Ranskan presidentti Jacques Chirac puolestaan kiirehti Clonaidin uutisen jälkeen YK:ta kieltämään ihmisen kopioinnin.

Asiantuntija epäilee kloonausväitteitä

Suomalainen asiantuntija, dosentti Aarne Koskimies muistuttaa, ettei väitteelle kloonivauvan syntymästä ole tieteellistä vahvistusta.

Hänen mukaansa ihmisen kloonauksesta ilmoittanut lahko näyttää olevan koko tiedemaailman ulkopuolella.

Koskimies arvelee, että kloonaus on teoriassa mahdollista, mutta koko menetelmä ei ole ehkä valmis. Jos ihminen kloonattaisiin siten, että raskaus menisi loppuun saakka, siihen tarvittaisiin satoja tai tuhansia munasoluja.

Suomessa kloonausta ei Koskimiehen mukaan tutkita, sillä se on laissa kielletty.

Kloonaaminen on kaksoisolennon luomista. Kloonauksessa elävää organismia, kuten solua, kasvia tai esimerkiksi bakteeria monistetaan siten, että emon ja jälkeläisen perimä on identtinen.

Reuters, AP, STT