Yhdysvallat tutkii kloonauksen laillisuuden

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Yhdysvaltain viranomaiset aikovat tutkia amerikkalaisen yhtiön äskettäisen väitteen, jonka mukaan ensimmäinen kloonattu ihmisvauva on syntynyt.

Elintarvike- ja lääkevirasto FDA sanoo tutkivansa Clonaid-yhtiön toimet siitä huolimatta, että yhtiö sanoo kloonauksen tapahtuneen USA:n ulkopuolella.

Yhtiö on kytköksissä Raelian-lahkoon, jonka mukaan ihmiset ovat alkujaan avaruusolentojen kloonaamia. Tiedemaailma on siksi epäillyt väitettä kloonivauvasta.

FDA tarkasti lahkon tilat Länsi-Virginiassa vuonna 2001. Tuolloin viranomaiset ja lahko solmivat sopimuksen, jonka mukaan kaikki lahkon kloonaukseen liittyvä toiminta suoritettaisiin muualla kuin Yhdysvalloissa.

Ihmisen kloonaus ei ole USA:ssa laitonta, mutta siihen tarvittaisiin lupa viranomaisilta. Nyt viranomaiset tutkivat, rikkoiko lahko ja Clonaid-yhtiö tätä sopimusta.

Raelianiin kuuluvat ihmiset uskovat, että kloonaus on ihmisille pääsy kuolemattomuuteen.

Clonaidin tutkijan Brigitte Boisselierin mukaan muutama päivä sitten syntynyt Eve-niminen vauva ei ole viimeinen kloonivauva, vaan neljä muuta syntyy pian. Niistä kaksi syntyy Aasiassa, yksi Euroopassa ja yksi Pohjois-Amerikassa.

Clonaid ei ole tarkemmin kertonut syntymien yksityiskohtia. Yhtiön mukaan yksittäiset tutkijat voivat päästä tutkimaan seka vauvaa että äitiä.

Lukuisat valtionpäämiehet, järjestöt ja yksityiset kansalaiset ovat paheksuneet kloonausta ja vaatineet ihmiskloonauksen kieltämistä. Ranska ja Saksa vaativat, että YK kieltäisi ihmiskloonauksen.

Yhdysvaltain edustajainhuone hyväksyi ihmiskloonauksen kiellon viime kesänä, mutta senaatti esti lain läpimenon. Senaatti pelkäsi, että kloonauskielto vaikeuttaisi lääketieteellistä tutkimusta.

BBC, AFP