Shanghain superjuna neitsytmatkallaan

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Saksan liittokansleri Gerhard Schröder ja Kiinan pääministeri Zhu Rongji ovat koeajaneet Shanghaissa maailman ensimmäisen kaupalliseen käyttöön tulevan magneettijunan.

Zhun ihmeeksi nimittämä juna on saksalaisinsinöörien taidonnäyte ja kulkee magneettiradan päällä leijuen jopa 430 kilometriä tunnissa.

30 km:n rata yhdistää Shanghain keskustan ja lentokentän. Neitsymatkalla taival taittui 8 minuutissa. Yleiseen käyttöön juna tulee vuoden päästä.

"Levitaatiojunasta" odotetaan uutta veturia Saksan kriisissä olevalle taloudelle. Kiina kaavailee jo samanlaisen pikayhteyden rakentamista Shanghain ja Pekingin välille.

Saksan liittokansleri Gerhard Schröder on tiistaina päättyvällä Kiinan vierailullaan edistänyt myös tätä hanketta. Shanghai-Peking -junahankkeen arvoksi on arvioitu yli 12 miljardia euroa.

Myös Ranskan TGV ja Japanin Shenkansen tähyilevät tuottoisille markkinoille.

Alustavasti Saksa ja Kiina ovat jo sopineet magneettijunaradan rakentamisesta 180 kilometrin matkalle Shanghain ja itäisen Hangzhoun kaupungin välille. Asiasta ilmoitti saksalaisen valmistajan ThyssenKruppin edustaja heti tiistaisen koeajon jälkeen.

AFP