Kopparnäsin tuulipuisto virkistysalueeksi

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Energiayhtiö Fortum myy Inkoossa sijaitsevan Kopparnäsin alueen Uudenmaan virkistysalueyhdistykselle. Kauppa päättää Inkoossa velloneen keskustelun komean ranta-alueen kohtalosta.

Fortum on tutkinut aurinko- ja tuulivoiman tuottamista Kopparnäsissä 1980-luvun alusta lähtien. Nyt molemmat energiantuotantotavat ovat kehittyneet kaupalliselle asteelle ja yhtiö on valmis myymään tutkimusalueen osana ei-tuotannollisten alueiden myyntiohjelmaansa.

Kopparnäsin alue on ainutlaatuinen Suomessa. Sen laajuus on 550 hehtaaria, joista 70 hehtaaria noin 20:lla erikokoisella saarella tai saaren osalla.

Alueeseen kuuluu lisäksi noin 2 000 hehtaaria vesialuetta, josta osa kuuluu linnustonsuojeluohjelmaan. Manneralueen rantaviivan pituus on 7 kilometriä ja saarten rantaviivan 8 kilometriä.

Fortumin henkilöstöjohtaja Mikael Frisk kertoo, että hienolla ranta-alueella, joka sijaitsee noin 60 kilometrin päässä Helsingistä, olisi ollut muitakin ottajia. Kaupan arvo on noin 4 miljoonaa euroa. Friskin mukaan yhtiö sai alueesta markkinahinnan.

Inkoossa luontoväki on ollut huolissaan alueen kohtalosta sen jälkeen, kun tuli tieto Fortumin aikeesta myydä alue. Fortumilla ei Friskin mukaan kuitenkaan missään vaiheessa ollut aikeita kaavoittaa aluetta ja myydä sitä esim. mökkitonteiksi.

Uudenmaan virkistysalueyhdistyksen asiamies Henrik Wickström kertoo, että yhdistyksen tarkoituksena on kehittää alueesta korkeatasoinen virkistysalue, jossa ihmiset voivat käydä kokemassa luontoelämyksiä.

Alueelle rakennettaneen luontopolkuja ja mahdollisesti tulenteko- ja yöpymispaikkoja. Myös luonnon ehdoilla tapahtuva liiketoiminta on mahdollista.

Yhdistys pitää kuitenkin tärkeänä, että tärkeimmät luontokohteet suojataan, eikä alue muutenkaan kulu liikaa.

Uudenmaan ympäristönsuojelupiirin puheenjohtaja Hilkka Toivonen riemuitsee Kopparnäsin siirtymisestä virkistyskäyttöön.

Toivonen toivoo myös että Kopparnäsin rajalla, Siuntion puolella sijaitseva Störsvikin metsäinen ranta-alue saataisiin liitettyä samaan kokonaisuuteen, joka rauhoitettaisiin rakentamiselta.

Henrik Wickström sanoo, ettei yhdistyksellä ole mitään tekemistä Störsvikiä koskevien päätösten kanssa, mutta toteaa kuitenkin, että Störsvikin liittäminen tavalla tai toisella Kopparnäsiin loisi upean luontokokonaisuuden Uudenmaan läntiselle rannikkoseudulle.

YLE24