Öljyn hinnan noususta jo viitteitä

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Öljynviejämaiden järjestö Opec ja eräät kartellin ulkopuoliset tuottajamaat ilmoittanevat piakkoin uusista öljyn tuotantosupistuksista. Niillä pyritään lievittämään ylitarjontaongelmia ja nostamaan alamaihin vajonnutta öljyn hintaa.

Johtavan Opec-maan Saudi-Arabian öljyministeri Ali ibn Ibrahim al-Nuaimi ennakoi keskiviikkona uutistoimistoille, että Opec-maat ja itsenäiset tuottajat sopivat uusista tuotannonrajoituksista jo ennen Opecin kokousta Wienissä 23. maaliskuuta.

Leikkausten tasoa ei paljastettu, mutta Persianlahden maiden öljyministerit lupasivat niiden olevan tarpeeksi mittavat purkamaan ylisuuriksi paisuneita öljyvarastoja.

Pohjanmeren Brent-laadun hinta nousi Lontoossa pian uutisen julkitulon jälkeen 40 senttiä liki 12 dollariin tynnyriltä. Viime vuonna Brentin keskihinta oli noin 13 ja toissa vuonna 19 dollaria.

Öljynviejien yhteisymmärrystä edesauttoi kaiketi Saudi-Arabian ja Iranin sopu periaatteista, joilla Iranin tuotantoa leikataan. Iran on vaatinut oikeutta leikata päivätuotantoaan ylemmältä tasolta kuin mihin muut Opec-maat suostuisivat.

Uutistoimistojen mukaan Saudi-Arabia kertoi keskusteluista keskiviikkona muiden Lähi-idän maiden öljyministereille, jotka olivat Saudi-Arabiassa juhlistamaan uuden öljykentän avajaisia. Julkisuuteen sovun sisällöstä ei kerrottu.

Länsituottajat huokaisevat helpotuksesta?

Uutinen Opecin lisäsupistuksista on myönteinen paitsi markkinoille myös läntisille tuottajille. Viime aikoina on pelätty, että noin 40 prosenttia maailman öljystä tuottava Opec ajaa länsikilpailijat vararikkoon paisuttamalla omaa tuotantoaan.

Öljyn tuotanto on tuntuvasti halvempaa Lähi-idässä kuin esimerkiksi Pohjanmerellä.

Opec päätti viime vuonna 2,6 miljoonaan tynnyrin päivätuotannon leikkauksista. Näistä määristä kartelli ei kuitenkaan ole kyennyt pitämään kiinni.

Esimerkiksi helmikuussa leikkaukset toteutuivat vain 77-prosenttisesti, kertoi OECD:n alainen Kansainvälinen energiajärjestö IEA katsauksessaan. Opecin helmikuun helmikuun tuotanto oli 27,55 miljoonaa tynnyriä päivässä.

IEA:n mukaan öljyn kysyntä elpyy hitaammin kuin tähän mennessä on uskottu. Järjestö arvioi tuoreessa ennusteessaan kysynnän nousevan tänä vuonna 1,2 prosenttia eli 900 000 tynnyriä päivätasolla.