"Kloonivauva on silkkaa pötyä"

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Brittiläisen Roslin-instituutin johtaja Harry Griffin ei usko ilmoituksiin kahden kloonatun lapsen syntymästä. Griffin oli aikoinaan mukana Dolly-lampaan kloonausprojektissa.

Roslin-instituutissa kloonattiin vuonna 1996 maailman ensimmäinen nisäkäs, Dolly-lammas. Griffin ei usko ihmiskloonin syntyneen, sillä apinoitakaan ei ole vielä onnistuttu kloonaamaan.

Griffinin mukaan ihmiskloonausyrityksiin liittyy niin suuria riskejä, että ne tulisi kieltää kaikissa maissa. Suurin riski on Griffinin mukaan, että syntyessään kloonivauva olisi suurella todennäköisyydellä sairas.

Myöskään kiistelty italialainen hedelmällisyystutkija Severino Antinori ei niele väitteitä kloonatun ihmisvauvan syntymästä. Severino on itse ollut osallisena ihmiskloonausprojekteissa.

Clonaid: Kolme kloonivauvaa syntyy lähiviikkoina

Kloonivauvoista tiedottanut Clonaid-yhtiö on sidoksissa uskonnolliseen Raelian-ryhmään, joka uskoo ihmiskunnan syntyneen avaruusolentojen kloonaustyöstä.

Yhtiön johtaja Brigitte Boisselier ilmoitti lauantaina, että hollantilaiselle lesbopariskunnalle syntyi perjantaiyönä terve kloonivauva.

Boisselier myös väittää, että lähiviikkoina syntyy vielä kolme muuta kloonattua vauvaa. Hänen mukaansa Clonaid on tuottanut kokeeksi useita satoja sikiöitä, joista viiden kohdalla kloonaus on onnistunut.

Raelian-uskonlahko ei ole antanut tehdä vauvoille DNA-testejä. Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkintävirasto on vaatinut saada tutkia ensimmäisen kloonivauvan alkuperän. Ihmisen kloonaus ei ole Yhdysvalloissa laitonta, mutta siihen tarvitaan viranomaisten lupa.

Raelilaiset kuitenkin pelkäävät, että lapsi saatettaisiin viedä perheeltään. Huostaanoton pelossa he sanovat mieluummin menettävänsä uskottavuutensa.

Reuters, AFP