Tutkijat: Banaania uhkaa sukupuutto

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Kaupallisesti viljeltävillä banaaneilla on niin niukka geenistö, että viljelyalueilla riehuvat kaksi sienitautia voivat hävittää kasvin sukupuuttoon. Näin arvioi belgialaistutkija Emile Frison New Scientist -tiedelehdessä.

Lähes kaikki maailmassa myydyt banaanit ovat Cavendish-tyyppiä, ja niiden geeniperimä on kapeampi kuin millään muulla hedelmällä.

Frisonin mukaan syynä on se, että syömämme banaani on luonnonbanaanin geneettinen mutaatio, joka ei siemenettömyytensä takia kykene lisääntymään hedelmiensä avulla. Banaaneja viljellään istuttamalla vanhoista puista otettuja pistokkaita, eikä niissä juurikaan esiinny geneettistä vaihtelua.

Luonnontilaisena banaani on lähes syömäkelvoton kivikovien siementensä takia, mutta sen geneettinen vaihtelu on paljon viljelybanaaneja laajempi, koska geenistö vaihtelee sukupolvesta toiseen.

Viljellyillä banaaneilla ei siten ole geenivaihtelun tuomaa vastustuskykyä uusia uhkia vastaan. Nyt uhkiksi ovat nousseet kaksi maailmanlaajuisiksi levinnyttä sientitautia, Musta Sigatoka ja Panama. Lisäksi uhkana ovat banaaniviljelmillä leviävät tuhohyönteiset.

Pitääkseen taudit loitolla kasvattajat voivat ruiskuttaa banaanit jopa 40 kertaa vuodessa, mutta Frisonin mukaan myrkyt ovat menettämässä tehoaan, koska sienitaudit kehittävät vastustuskykyä kemikaaleille. Köyhillä viljelijöillä ei myöskään ole ruiskutuksiin varaa.

Panama-taudin aikaisempi muutos tuhosi 40 vuotta sitten tuolloin hallitsevana olleen banaanilajikkeen Gros Michelin. Sienitaudin vaivaamat pellot ovat vuosikausia viljelykelvottomia.

Banaanien tuhoutuminen olisi paitsi takaisku kuluttajille myös vaarantaisi miljoonien kehitysmaiden viljelijöiden toimeentulon.

Uuden banaanilajin kehittäminen on vaikeaa, koska kaikki syötävät banaanilajikkeet ovat haavoittuvaisia sienitaudeille.

Ratkaisu saattaa New Scientistin mukaan löytyä risteytyksellä, joka on hankalaa tai geenimuuntelulla, jota puolestaan vastustetaan laajalti mahdollisten yhä tuntemattomien seurausten takia.

AFP, BBC