Pohjois-Korean kriisin sovittelu jatkuu

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Etelä- ja Pohjois-Koreoiden edustajien on määrä aloittaa tällä viikolla useita päiviä kestävät neuvottelut ydinkriisin ratkaisemiseksi. Tapaaminen on maiden ensimmäinen sitten kriisin puhkeamisen joulukuussa.

Kolmen päivän ajan Pohjois-Koreassa neuvotellut Venäjän varaulkoministeri Aleksandr Luskojev on sanonut olevansa optimistinen kriisin ratkeamisen suhteen. Luskojev muun muassa keskusteli kuuden tunnin ajan Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-Ilin kanssa. Hän ei kuitenkaan ole kertonut keskusteluiden yksityiskohtia.

Venäjän suunnitelma Pohjois-Korean kriisin laukaisemiseksi sisältää ydinaseettoman Korean niemimaan ja turvallisuustakeet Pohjois-Korealle. Suunnitelmaan kuuluu myös humanitaarista ja talousapua.

Tiistaina Luskojev matkusti Pekingiin tapaamaan Kiinan viranomaisia. Yhdysvaltain apulaisulkoministeri John Bolton on puolestaan matkustanut Etelä-Korean pääkaupunkiin Souliin keskustelemaan kriisin ratkaisusta.

Erityisesti Yhdysvallat on arvostellut ankarasti Pohjois-Korean viime kuussa tekemiä päätöksiä irtautua kansainvälisestä ydinsulkusopimuksesta ja karkottaa Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n tarkkailijat maasta.

STT, Reuters