Suosiolan lämpölaitoksella tulipalo

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Suosiolan voimalaitoksella Rovaniemellä syttyi tulipalo tiistaiaamuna. Palokunta sai hälytyksen seitsemän aikaan aamulla, kun lämpökattilan kiertokaasun kanavan palkeet syttyivät tuleen.

Voimalaitoksen henkilökunta sai sammutettua tulen ja palokunta tuli paikalle varmistamaan tilanteen. Tulipalosta ei koitunut henkilövahinkoja.

Varalaitokset jauhavat lämpöä

Rovaniemen Energian käyttöinsinöörin Jari Nybergin mukaan lämpökattila on pois päältä ja kaupunki saa lämpöä kolmesta varalaitoksesta. Kaupungilla on reservissä vielä toiset kolme varalaitosta.

Kaukolämmön jakeluun onnettomuudella ei ole vaikutusta.

- Suurimmat vahingot tulevat tuotannonmenetyksistä ja korvaavan polttoaineen, öljyn, käytöstä. Kaikki on siitä kiinni, kuinka kauan joudumme olemaan alhaalla.

Laitos kiinni vuorokauden

Nybergin mukaan Suosiolan lämpölaitos saadaan käyntiin vasta keskiviikkona. Vielä tiistaiaamuna arveltiin, että kattila käynnistyisi myöhemmin samana päivänä.

Nyberg kertoo, että lämpökattilan alla oleva hiekkakerros kuumui nopeassa alasajossa kokkareiksi, jotka joudutaan siivoamaan ennenkuin laitos voidaan käynnistää uudelleen.

Palon syttymissyy alkaa selvitä. Käyttöinsinöörin mukaan kattilassa paloi poikkeuksellisesti öljytulet juuri ennen palon syttymistä.

- Meillä oli ongelmia kiinteän polttoaineen linjassa ja kattilassa oli poikkeuksellisesti öljytulet päällä. Ehkä öljytuli puhalsi kuumia savukaasuja kiertokaasukanavaan ja sytytti palon, Nyberg arvelee.

Putki kyti pitkään

Liekkeihin syttyneen kiertokaasukanavan eristeet olivat kyteneet pidemmän aikaa ennen syttymistä, kertoo palomestari Pasi Ryynänen Rovaniemen palolaitokselta.

- Tällainen putki on eristetty palovillalla, joka on koteloitu. Palovilla ei periaatteessa pala, vaan se palaa sintraantumalla. Lämmön täytyy nousta todella korkeaksi, että se lähtee sintraantumaan, Ryynänen pohtii.