Hollannin vaaleista tiukka kilpa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Hollannissa hallitseva kristillisdemokraattinen puolue on menossa vaalivoittoon viiden parlamenttipaikan turvin, kun äänistä on laskettu kahdeksan prosenttia.

CDA-puolueelle olisi tulossa 45 paikkaa ja oppositiossa olevalle työväenpuolueelle 40.

Nykyisessä parlamentissa kristillisdemokraateilla on 43 paikkaa, työväenpuolueella 20.

Viime keväänä murhatun Pim Fortuynin äärioikeistolaiselle LPF-puolueelle on luvassa vain kymmenen paikkaa nykyisen 26:n sijaan.

Vaalihuoneistot Hollannissa sulkeutuivat kello 22 Suomen aikaa. Äänestysvilkkaus näytti olevan edellisten vaalien luokkaa.

Keskiviikon parlamenttivaalit ovat ennenaikaiset, sillä edelliset vaalit pidettiin vain kahdeksan kuukautta sitten. Toukokokuussa pidettyjä vaaleja sävytti äärioikeistojohtaja Pim Fortuynin salamurha, joka osaltaan lienee tuonut ääniä äärioikeistolle.

Äänestäjien arveltiin jo etukäteen kääntyvän edellisissä vaaleissa hylkäämiensä perinteisten puolueiden eli työväenpuolueen ja kristillisdemokraattien kannalle. Viime vaaleissa työväenpuolue sai 23 parlamenttipaikkaa.

Hallituksen lokakuiseen eroon johtivat äärioikeistolaisen LPF-puolueen sisäiset ristriidat, jotka repivät kolmen puolueen hallitusta koko sen kolme kuukautta kestäneen eliniän ajan.

Reuters