"Luonto ja taide parantavat"

Luonto voi parantaa ja rauhoittaa ihmistä ja ihmismieltä ihan todennettavasti, vehreän ja rauhallisen luonnonympäristön on havaittu muun muassa laskevan korkeaa verenpainetta. Uusi ajatus sen sijaan on se, että luonto voi tavallaan parantaa myös taiteen välityksellä.

Eero Järnefeltin teos Haukat metsässä

- Ihmiset kokevat esimerkiksi luonnon eri tilanteita tunnelmina, joille löytyy usein vastineet omista tunnetiloista. Vaikkapa tuulista päivää esittävä maalaus voi siksi herättää luontomuistuman, joka stimuloi oloa helpottavia ruumiillisia ja henkisiä prosessej”, sanoo biologi ja taiteilija Riggert Munsterhjelm Yliopisto-lehden haastattelussa.

Munsterhjelmin mukaan taide- ja kulttuurikokemukset voivat sekä ennaltaehkäistä sairauksia että myötävaikuttaa paranemiseen. Taiteen hyvää tekevä vaikutus perustuu muun muassa sen kykyyn viestiä elämän arvokkuudesta, jota on vaikea logiikan varassa perustella.

Munsterhjelm tekee paraikaa Invalidisäätiön Ortonin sairaalassa määräaikaista tutkimusta, jonka otsikko on Näkymätön sairaus. Hankkeessa yhdistyvät terveydenhuolto ja kulttuuri.

- Taiteen ääressä potilas voi hetkeksi unohtaa itsensä ja lakata kutistumasta pelkäksi hoitoa vaativaksi elimeksi tai ruumiinosaksi, Munsterhjelm sanoo.

Hankkeessa pyritään konkretisoimaan sellaisia pahasti invalidisoivia sairauksia, joita on biokemiallisesti vaikea todentaa ja kuvata. Hyvä esimerkki tällaisesta sairaudesta on fibromyalgia, tuntemattomasta syystä aiheutuva lihaskalvojen ja muiden sidekudosten kipusairaus.

Ylen ympäristötietopalvelu