Afrikka siirtymässä lyijyttömään bensaan

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Yhä useampi Afrikan maa on siirtymässä kokonaan lyijyttömän bensiinin käyttöön. YK:n ympäristöjärjestö Unep uskoo, että viiden vuoden päästä sitä käyttää lähes koko maanosa.

Mm. Kairossa on jo siirrytty lyijyttömään bensiiniin

Unepin selvityksen mukaan Egyptissä, Libyassa, Mauritiuksessa ja Sudanissa lyijyllistä bensiiniä ei enää käyetä. Vuoden kuluessa joukkoon liittynevät Marokko, Réunion, Tunisia ja Länsi-Sahara.

22 muulla maalla on jo toimintasuunnitelma, jonka tarkoituksena on luopua lyijyllisestä bensiinistä vuosiin 2005 - 2006 mennessä.

Lisäksi on laadittu suunnitelma, jolla mukaan saadaan muutkin, pääosin Keski-Afrikassa sijaitsevat maat.

Unepin pääjohtaja Klaus Töpfer toteaa, että vaikka lyijyllisen bensiinin terveysriskit on tunnettu vuosia ja erityisesti teollisuusmaissa on siirrytty lähes pelkästään lyijyttömään bensiiniin, Afrikka on jäänyt jälkeen.

Hitaamman teknisen kehityksen lisäksi syynä on Unepin mukaan se, etteivät ihmiset tiedä tarpeeksi terveysriskeistä ja usein liikkeellä on myös vääriä huhuja, joiden mukaan lyijytön bensiini voisi vahingoittaa auton moottoria, Töpfer kertoo.

Hän huomauttaa, että siirtymällä puhtaampaan bensaan auton päästöjä voidaan vähentää jopa 90 prosenttia, mistä hyötyvät sekä ihmisten terveys että ympäristö.

Tutkimusten mukaan lyijyllisen bensiinin käyttö on terveysriski erityisesti lapsille. Sitä käyttävien autojen päästöjen on havaittu aiheuttavan aivovaurioita teiden lähellä ja kaupungeissa asuvilla lapsilla.

Viime syksynä Etelä-Afrikassa pidetty YK:n kestävän kehityksen huippukokous käynnisti projektin, jonka tarkoituksena on saada koko Afrikka käyttämään lyijytöntä bensiiniä. Rahaa tähän luvattiin puolisen miljardia euroa. Projektia koordinoi Unep.

YLE24