FAO: Banaanit eivät sukupuuton partaalla

Yle Uutisten artikkeliarkisto

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO kiistää äskettäisen tutkimuksen arvion, jonka mukaan syötäväksi kelpaavat banaanit uhkaavat kadota sienitautien takia sukupuuttoon. Sen mukaan tutkimus kuitenkin tuo esiin viljelylajien geneettisen monimuotoisuuden katoamisen vaarat.

Belgialaistutkimuksessa todettiin, että sienitaudit uhkaavat tuhota Cavendish-banaanilajikkeen sukupuuttoon ehkä jo vuosikymmenen kuluessa.

Cavendishia viljelevät käytännössä kaikki kansainvälisen kaupan kannalta tärkeät banaaniviljelmät. Cavendish on myös lähes ainoa laji, jota löytyy Yhdysvaltain ja Euroopan kauppojen hyllyltä.

FAO kuitenkin huomauttaa, että vaikka suurviljelmät suosivatkin Cavendishia, se ei ole ainoa viljeltävä lajike.

Eri puolilla maailmaa on pienviljelijöitä, jotka kasvattavat suurta kirjoa erilaisia banaanilajeja, eivätkä Cavendishia vaivaavat sienitaudit uhkaa niitä.

"Monimuotoisuutta tarvitaan"

FAO toteaa tutkimuksen kuitenkin osoittavan vaarat, joita aiheuttaa se, että viljelyssä keskitytään maailmanlaajuisesti vain joihinkin harvoihin lajikkeisiin.

Jo Cavendishin edeltäjä, Gros Michel -lajike menehtyi sienitauteihin, ja nyt myös Cavendishille saatetaan joutua etsimään seuraaja.

Onneksi pienviljelijät eri puolilla maailmaa ovat vaalineet banaanien geneettistä monimuotoisuutta viljelemällä eri lajikkeita, FAO sanoo.

Järjestö on useaan otteeseen vaatinut muutosta vallitsevaan suuntaukseen, jossa jokin yksittäinen lajike saa kunkin viljelykasvin osalta dominoivan aseman koko maailman maanviljelyksessä.

Tällöin katoaa geneettinen monimuotoisuus, joka puolestaan lisää kasvien kykyä sopeutua erilaisiin olosuhteisiin ja muutoksiin.

Syötäväksi kelpaavat banaanit ovat suurelta osin steriilejä, joten kasvia voidaan lisätä vain pistokkaiden avulla. Siksi bioteknologia ja mutaatioiden kasvatus ovat tärkeitä keinoja, joilla voidaan lisätä lajin geneettistä monimuotoisuutta, FAO katsoo.

YLE24