Suolistosyövät halutaan kuriin seulonnalla

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Syöpäjärjestöt houkuttelevat kuntia mukaan jo ensi vuonna alkavaan seulontakokeiluun, jolla pyritään löytämään suolistosyövät ajoissa.

Ensimmäisen kuuden vuoden aikana koeryhmän avulla selvitettäisiin mm. seulonnan tehoa ja kustannuksia. Sen jälkeen seulonta laajennettaisiin koko ikäluokkaan.

Nyt suurin osa paksu- ja peräsuolen syövistä havaitaan liian myöhään, sillä niiden oireet ovat hyvin epämääräisiä ja osa potilaista on jopa täysin oireettomia.

Lähes joka toisella potilaalla tauti on jo levinnyt leikkaukseen tultaessa. Jos tauti on ehtinyt levitä laajalle, vain joka kymmenes potilas selviää hengissä seuraavat viisi vuotta.

Jos tauti sen sijaan löydetään varhain, jopa 80 prosenttia potilaista elää vielä viiden vuoden kuluttua.

Järjestöjen mukaan seulonnalla voitaisiin vuosittain säästää 150 suomalaisen henki. Lisäksi kunnat säästäisivät hoitokuluissa.

Seulonnat 60 - 69-vuotiaille

Syöpäjärjestöjen seulontaohjelmassa suolistosyöpiä etsitään 60 - 69-vuotiailta. Menetelmänä on ulosteen veritesti.

Ensimmäisen kuuden vuoden aikana osa ikäluokasta toimisi vertailuryhmänä ja vasta sen jälkeen ryhdyttäisiin seulomaan koko ikäluokkaa.

Vertailuryhmän avulla kunnat voisivat saada tietoa seulonnan kustannuksista, hyödyistä ja vaikuttavuudesta. Niillä olisi myös aikaa varautua seulonnan kustannuksiin.

Jos seulonta hoidetaan valtakunnallisena ohjelmana, kustannukset yhtä seulottavaa kohden ovat Syöpäjärjestöjen mukaan noin 15 euroa eli samaa luokkaa kuin kohdunkaulasyövän seulonnassa.

Kohdunkaulasyövän seulonnat aloitettiin jo 1960-luvulla. Hyvin toteutettuina ne vähentävät 80 prosentilla vaaraa sairastua tähän syöpään, sanoo pääsihteeri Liisa Elovainio Syöpäjärjestöistä.

STT