Runeberg-palkinto Ranya ElRamlylle

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Ranya ElRamly on saanut 10 000 euron arvoisen Runeberg-kirjallisuuspalkinnon esikoisromaanistaan Auringon asema.

Tuomariston mukaan romaanin erityisansio on havainnoinnin tarkkuus. Kirjassa käytetään niin runouden keinoja, metaforia, toistoja kuin vastakohtaisuuksiakin. - Esikoisromaanin puhe kantaa harvinaisen kauas, yli kulttuuri-, sukupolvi- ja sukupuolirajojen, perusteluissa todetaan.

Tuomaristo luonnehtii Otavan kustantamaa Auringon asemaa pelkistetyksi, haikean runolliseksi kuvaukseksi elämästä kahden kulttuurin ristipaineissa. Teoksestaan hän on saanut aiemmin Kalevi Jäntin palkinnon.

Voittajan kahdeksan ehdokkaan joukosta valitsivat Kaija Valkonen, Keijo Koivula ja Ritva Kolehmainen.

Ranya ElRamly on syntynyt vuonna 1974 Madrasissa, Intiassa. Hän muutti Suomeen vuonna 1987.

- Ehkä minun kirjassani oli jotain sellaista uutta, vähän erilaista ja erikoista, ElRamly pohti palkintoaan. Uuden kirjan osasia on kuulemma jo koossa, mutta seuraavan kirjan kanssa on ensiteoksen menestymisen jälkeen melkoisia paineita, palkittu kirjailija tunnusti.

Merete Mazzarella sai Tollander-palkinnon

Kirjailija, pohjoismaisen kirjallisuuden professori Merete Mazzarella, 58, on puolestaan palkittu Karl Emil Tollanderin palkinnolla ja Tollander-mitalilla.

18 000 euron arvoinen palkinto luovutettiin Svenska Litteratursällskapetin vuosijuhlassa Helsingissä. Palkinnon perusteena oli etenkin Mazzarellan laadukas esseistiikka.

STT