1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Ydinsaasteet aiheuttaneet jopa 65 miljoonaa kuolonuhria

Ydinvoiman ja ydinaseiden aiheuttama säteily on syynä peräti 65 miljoonaan kuolemantapaukseen maailmassa, arvioidaan tuoreessa säteilyn terveysriskejä selvittäneessä raportissa.

Raportti julkaistiin torstaina 30. tammikuuta Brysselissä. Sen on laatinut kansainvälinen tieteellinen komitea ECRR (European Commitee of Radiation Risk), joka koostui 30 riippumattomasta tutkijasta.

Ryhmää johtivat Ison-Britannian puolustusministeriön neuvonantaja Chris Busby ja Venäjän tiedeakatemian jäsen Aleksei Jablokov, joka toimi myös Jeltsinin ja Gorbatshovin neuvonantajana ympäristöasioissa.

Raportin mukaan ydinteollisuuden aiheuttama terveysuhka on merkittävästi suurempi kuin aiemmin on luultu. ECRR arvioi että vuoteen 1989 mennessä ympäristöön päässeet radioaktiiviset päästöt ovat aiheuttaneet tai todennäköisesti aiheuttavat 65 miljoonan ihmisen kuoleman maapallolla.

Komitea käytti raportissaan viimeisen viiden vuoden aikana kehittämäänsä uudenlaista riskin arviointimallia, jonka pohjana on käytetty uusia tutkimustuloksia radioaktiivisen säteilyn aiheuttamista terveysvaikutuksista.

Mallissa on otettu huomioon esimerkiksi Tshernobylin onnettomuuden vaikutukset, lasten leukemiatapausten kymmenkertaistuminen Sellafieldin lähellä, imusolmukesyöpätapaukset Persian lahdella ja Balkanilla uraanipölylle altistuneiden sotaveteraanien keskuudessa ja rintasyövän yleisyys niiden naisten keskuudessa, jotka olivat nuoria vuosina 1959 - 1963, kun maailmanlaajuisia ydinasekokeita tehtiin eniten.

- Malli osoittaa selvästi, että ihmiskunnalla ei ole varaa sallia ympäristön saastumista radioaktiivisilla aineilla. Poliitikkojen on ymmärrettävä, että mikäli ydinaseiden käyttö jossain tulevassa sodassa sallitaan, sotilaille ja siviileille aiheutuvat vaikutukset ovat hirvittäviä sekä alueilla missä niitä käytetään että - kuten Tshernobyl on opettanut - paljon laajemmin, kommentoi puheenjohtaja Chris Busby raportin tuloksia.

Ylen Ympäristötietopalvelu