Kirkon virkauudistus kangertelee

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Luterilaisen kirkon piispainkokous on siirtänyt kuukaudella lausunnon antamista kirkon virkarakenteen uudistamisesta eli ns. diakonaatin perustamisesta.

Virka antaisi seurakuntien diakoniatyöntekijöille, nuorisotyöntekijöille ja mahdollisesti myös kanttoreille mahdollisuuden hoitaa osan papin tehtävistä.

Kirkon virkarakennekomitean mietinnössä ehdotetaan myös diakonaatin uusille työntekijöille omaa kiintiötä kirkon hallintoelimiin.

Arkkipiispa Jukka Paarman mukaan nyt on mietittävä, ymmärretäänkö esimerkiksi diakonin tehtävä maallikkoviraksi vai hengelliseksi viraksi. Diakonaattikeskustelun vaarana voi hänen mukaansa olla se, että maallikkouden arvo kirkon sisällä vähenee.

Toinen vaara on Paarman mukaan siinä, että tähänastinen liian suuri aukko pappien ja muiden työntekijöiden välillä siirtyisi muiden ryhmien välille. Hän muistuttaa, että esimerkiksi kirkon taloushallinnossa tehdään arvokasta työtä.

Piispainkokous antaa asiasta lausunnon kirkolliskokoukselle, joka päättää diakonaatin mahdollisesta perustamisesta aikaisintaan marraskuussa.

YLE24, STT