Kloonilammas Dolly jouduttiin lopettamaan

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Maailman ensimmäinen aikuisesta solusta kloonattu nisäkäs on jouduttu lopettamaan vaikean keuhkosairauden vuoksi. Kuusi vuotta sitten syntynyt Dolly-lammas sai aikaan laajan keskustelun siitä, onko kloonaaminen tieteen riemuvoitto vai epäeettistä luonnon hallintaa, jonka päämääränä on ihmisen monistaminen.

Dolly-lammas kloonattiin kuusivuotiaan uuhen utareen solusta Roslinin tutkimuslaitoksessa Skotlannissa vuonna 1996. Tutkijat sanoivat tuolloin, että kloonaus auttaisi kehittämään uusia hoitokeinoja moniin sairauksiin.

Runsas vuosi sitten keskustelu kloonattujen yksilöiden ennenaikaisesta ikääntymisestä sai uutta pontta, kun Dollyssa havaittiin nivelreuma. Lammas oli siihen tilastollisesti liian nuori. Myös keuhkotulehdus on vanhojen lampaiden vaiva. Lampaat elävät normaalisti noin 13 vuotta.

Viime vuonna maailmaa kohautti uutinen, jota tutkijat kuitenkin pitävät pötypuheena: Clonaid-nimen ottanut uskonnollinen lahko kertoi, että sen avustuksella oli syntynyt maailman ensimmäinen kloonivauva.

AFP, Reuters