Vapauspuolue jälleen ehdolla Itävallan hallitukseen

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Itävallan kansanpuoluetta edustava liitokansleri Wolfgang Schüssel aikoo aloittaa hallitusneuvottelut äärioikeistolaisen vapauspuolueen kanssa. Schüssel esitti puolueelle virallisia hallitusneuvotteluja, kun yritykset muodostaa hallitus sosiaalidemokraattien ja vihreiden kanssa kariutuivat.

Wolfgang Schüssel

Schüssel on käynyt hallitustunnusteluja toistaiseksi tuloksetta marraskuun parlamenttivaaleista asti. Mielipidekyselyjen mukaan itävaltalaisten kärsivällisyys hallitussovun viipymiseen on jo käymässä vähiin.

Nyt Schüssel uskoo, että sopu löytyy jo lähipäivinä.

Schüssel on käynyt hallitustunnusteluja niin vihreiden, sosiaalidemokraattien kuin vapauspuolueenkin kanssa. Ykkösehdokkaan vihreiden kanssa kansanpuolue aloitti myös muodolliset hallitusneuvottelut, mutta ne kariutuivat sunnuntaina linjakiistoihin.

Torstai-iltana kansanpuolueen johto päätti aloittaa neuvottelut seuraavaksi mieluummin vapauspuolueen kuin sosiaalidemokraattien kanssa. Päätös syntyi huolimatta siitä, että mielipidekyselyjen mukaan itävaltalaiset näkisivät hallituksessa mieluummin sosiaalidemokraatit.

Vapauspuolue on kuitenkin kansanpuolueen vanha hallituskumppani, ja se on myös sanonut haluavansa palata hallitukseen.

Vapauspuolueen suosio romahtanut

Vapauspuolue ja kansanpuolue muodostivat Schüsselin johdolla hallituksen vuonna 2000, kun vapauspuolue oli saanut parlamenttivaaleissa murskavoiton ja noussut toiseksi suurimmaksi puolueeksi.

Äärioikeistolaisen ja muukalaisvihamielisyydestä syytetyn vapauspuolueen nousu maan johtoon sai muut EU-maat määräämään Itävallalle pakotteita. Israel puolestaan veti maasta suurlähettiläänsä, eikä tämä ole vieläkään palannut.

Suuttumusta herättivät erityisesti puolueen tuolloisen johtajan Jörg Haiderin natismyönteisiksi tulkitut lausunnot. Sittemin Haider jätti puolueen johtotehtävät, mutta häntä pidetään edelleen sen kärkinimenä.

Viime syyskuussa vapauspuolueen ja kansanpuolueen hallituskumppanuus kuitenkin katkesi, kun vapauspuolue jätti hallituksen sisäisten riitojensa takia.

Marraskuun vaaleissa vapauspuolueen kannatus romahti ja puolue sai vain 18 parlamentin 183 paikasta. Kansanpuolue voitti vaalit saaden 42,3 prosenttia äänistä ja 79 paikoista.

Jos tuoreet hallitusneuvottelut vapauspuolueen kanssa eivät johda tulokseen, Schüsselin vaihtoehdoiksi jää lähinnä vähemmistöhallituksen muodostaminen tai uusien vaalien järjestäminen.

Reuters, AFP