PN:n kirjallisuuspalkinto Ruotsiin

Kirjailija Eva Ström saa tämänvuotisen Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon. Palkinnon arvo on hieman yli 47 000 euroa.

”Revbensstäderna” (Kylkiluukaupungit) on Eva Strömin seitsemäs runokokoelma. Teos on kolmiosainen, ja se koostuu runoista ja proosarunokatkelmista.

Otsikko ja osioiden nimet viittaavat vartaloksikin kutsuttuun ”jumalaiseen symmetriaan” tai vartalon arkkitehtuuriin, esimerkiksi ”Revbensstäderna” (Kylkiluukaupungit), ”Gudskäke” (Jumalleuka) ja ”Det andra hjärtat” (Toinen sydän), joiden motot on lainattu William Blakelta.

Strömiä on kuvattu vahvasti tunteelliseksi, mutta älykkääksi runoilijaksi, joka ei kavahda mitään inhimillistä.

Vuosittain myönnettävästä palkinnosta kilvoittelee kaksi teosta kustakin Pohjoismaasta.

Suomesta ehdolla olivat Kjell Westön romaani Lang ja Pirjo Hassisen romaani Mansikoita marraskuussa.

Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinto myönnetään kaunokirjalliselle teokselle, joka on kirjoitettu jollakin Pohjoismaiden kielistä. Palkinto voidaan myöntää romaanille, näytelmälle, runo-, novelli- tai esseekokoelmalle tai muulle kirjallisesti ja taiteellisesti korkeatasoiselle teokselle.

Palkinto perustettiin aikanaan lisäämään kiinnostusta naapurimaiden kirjallisuutta ja kieltä sekä pohjoismaista kulttuuria kohtaan.

Voittajan valitsee kirjailijoista ja kriitikoista koostuva palkintolautakunta, jonka kokoonpano vaihtuu neljän vuoden välein.

Viimeksi palkinto tuli Suomeen vuonna 1998, jolloin se myönnettiin kirjailija Tua Forsströmille teoksesta Hevosten parissa vietetyn yön jälkeen.

YLE24, STT