New Yorkin sataman suurpalo hallinnassa

New Yorkissa Staten Islandilla perjantaina syttynyt suurpalo on saatu hallintaan. Palo syttyi illansuussa suomen aikaa öljy- ja kaasuterminaalin edustalla. Viranomaisten mukaan mikään ei viittaa muuhun kuin onnettomuuteen.

Palo sai alkunsa Exxon Mobil -yhtiön proomusta, joka räjähti, kun siitä oltiin purkamassa bensiiniä. Ensimmäisten tietojen mukaan proomu olisi ollut propaanilastissa, mutta Exxonin mukaan kyseessä oli lyijytön bensiini, jota aluksella oli sata tuhatta tynnyriä.

Proomu räjähti tankkauksen puolivälissä. Bensiini paloi pääosin veden päällä ja rannassa. Palo saatiin hallintaan 1,5 tunnissa. Proomu on uponnut, eikä tarkasti tiedetä, miten paljon bensiisiniä se pitää sisällään.

Turmassa kuoli kaksi ihmistä ja yksi sai vakavia palovammoja. Palanut proomu on uponnut. Sen lastina oli noin 100 000 tynnyriä bensiiniä.

Tienoo on teollisuusaluetta, joten sankka musta savu ei ilmeisesti aiheuttanut suurta vahinkoa ihmisille. Heitä varauduttiin evakuoimaan, mutta siihen ei pelastusviranomaisten mukaan ilmennyt tarvetta.

Maailman pörsseissä turmauutiseen reagoitiin nopeasti: öljyn hinta nousi välittömästi lähes dollarin tynnyriltä. Tieto siitä, ettei kyseessä ollut terrori-isku, kuitenkin tasasi nousun varsin pian.

Reuters, DPA, AFP, YLE24