1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Merimuseo löysi aarteen Nauvon vesiltä

Merimuseossa tutkitaan paraillaan Nauvon vesillä 1300-luvulla haaksirikkoutuneen aluksen lastia. Löydetyt astiat ovat osoittautuneet todelliseksi aarteeksi, sillä ne ovat Hansaliiton aikaista huipputavaraa.

Löydön joukossa on 1300-luvun alkuun ajoitettu käyttämätön juoma-astiasto, johon kuuluu kymmeniä kivikeraamisia kaatokannuja ja pikareja. Esineet ovat säilyneet täysin ehjinä meren pohjassa.

Astiat on valmistettu Ala-Saksin Bengerodessa. Niiden alkuperän jäljittämisessä saatiin korvaamatonta apua museossa vierailleelta brittiläiseltä tutkijalta.

Vastaavaa haaksirikkolöytöä ei tunneta toistaiseksi koko Itämeren tai Pohjanmerenkään alueella, luonnehtii tutkija Riikka Alvik.

Nauvon ulkosaaristossa haaksirikkoutunut ja uponnut alus oli todennäköisesti hyvin pieni ja kevytrakenteinen. Se oli ilmeisesti tehty tammesta. Jatkotutkimuksissa yritetään selvittää laivan valmistuspaikkaa.

Hylkypaikka löydettiin jo vuonna 1996, kun neljä biologia oli muussa tarkoituksessa tutkimassa merenpohjaa Saaristomerellä. Merimuseo ryhtyi nostamaan aluksen lastia viime kesänä.

STT