Serbijohtaja antautui sotatuomioistuimelle

Serbian presidentinvaaleissa toiseksi tullut Vojislav Seselj on saapunut Hollantiin YK:n kansainvälisen sotatuomioistuimen kuultavaksi.

Äärinationalistista Seseljiä syytetään muun muassa sotarikoksista ja etnisistä puhdistuksista Bosniassa ja Kroatiassa vuosina 1991-1993.

Seselj saapui maanantaina Amsterdamin Schipholin lentokentälle, jossa hänet pidätettiin.

Jugoslavian ex-presidentin Slobodan Milosevicin liittolainen matkusti Haagiin vapaaehtoisesti. Sunnuntaina tuhannet ihmiset kokoontuivat Belgradiin hyvästelemään Seseljin ja antamaan hänelle tukensa.

Seselj kertoi kannattajilleen olevansa syytön ja valmis puolustamaan itseään. Hän myös kannusti ihmisiä, etteivät nämä luovuttaisi Haagiin kahta etsityintä serbijohtajaa: Radovan Karadzicia ja Ratko Mladicia.

- Kaikkien serbisankareiden tulisi yhdistyä eikä antaa maanpettureiden luovuttaa serbejä Haagin tuomioistuimelle, Seselj puhui yleisölle.

Serbian radikaalisen puolueen (SRS) johtaja Seselj tuli alunperin tunnetuksi Kroatiassa taistelleen puolisotilaallisen serbijoukon komentajana. Myöhemmin hän toimitti aseita ja tarvikkeita serbitaistelijoille.

Bosnian sodan aikana hän uhkasi pommittaa maita, jotka yrittävät puuttua konfliktiin.

Seselj on ollut kaksi kertaa ehdokkaana Serbian presidentinvaaleissa, mutta jäi molemmilla kerroilla toiseksi.

AFP, BBC News