Sundqvist-kohu synnytti keskustelun Lipposen asemasta

Yle Uutisten artikkeliarkisto

SDP:n puheenjohtajan Paavo Lipposen mukaan hänen erostaan pääministerin paikalta keskusteltiin SDP:n johdon piirissä, kun Sundqvist-jupakka oli kuumimmillaan.

Lähin keskustelukumppani oli silloin SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja. Eron katsottiin kuitenkin silloin olevan liian vahva johtopäätös tapahtuneesta.

Käsillä oli samaan aikaan isoja kysymyksiä, kuten EU:n talous- ja rahaliitto. Nämä asiat eivät olleet Lipposen mukaan kuitenkaan kytköksissä toisiinsa.

Lipponen kertoi eropohdinnoista perjantai-iltana TV1:n vaalitentissä.

Sosiaali- ja terveysministeri Sinikka Mönkäre (sd.) kiisti arviot siitä, että SDP olisi siirtynyt politiikassaan oikealle unohtamalla kaikkein huono-osaisimmat.

Hänen mukaansa SDP on joutunut hoitamaan talouden kuntoon.

Vain silloin voidaan hoitaa heikompiosaisten asiat ja hyvinvointipalvelut, kun talous on kunnossa.

- Köyhät kärsivät eniten, jos rahat loppuvat, hän tiivisti.

Toimeentulotuen ja työttömyysturvan leikkauksia Lipponen perusteli sillä, että on haluttu edistää työn vastaanottamisen kannattavuutta. Se on hänen mielestään tärkein tapa vähentää köyhyyttä.

Mönkäre tuomitsi arvelluttavaksi ja moraalittomaksi vakuutusyhtiö Pohjolan aikomukset irtisanoa työntekijöitään tuotannollisista ja taloudellisista syistä samaan aikaan, kun yhtiö jakaa ennätysosingon omistajilleen.

Ahtisaaren suosion lasku ei pelota

Lipponen ja Mönkäre luottavat presidentti Martti Ahtisaaren suosion kohentumiseen, kun presidentinvaalit ovat käsillä.

Lipposen mukaan esille nousevat mm. kansainvälinen kokemus, arvovalta ja osaaminen. Hän sanoi toivovansa Ahtisaaren jatkoa, mutta korosti presidentin itsensä kertovan aikeistaan.

Ulkoministeri Tarja Halosen (sd.) mahdollisuuksista Lipponen tyytyi toteamaan, että SDP:ssä toteutetaan jäsenvaali, jos ilmaantuu useampia kuin yksi ehdokas.

- Tilanne on avoin, jos presidentti Ahtisaari ei ole käytettävissä, Lipponen korosti. Hän vakuutti, ettei ole itse kiinnostunut ehdokkuudesta.