KIlpailu ei ole horjuttanut Yleä

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Uudet kaapeli- ja satelliittikanavat tai videot eivät juurikaan ole horjuttaneet Yleisradion asemaa Suomen telvisiojärjestelmässä.

Tuoreen väitöskirjatutkimuksen mukaan järjestelmä on jopa säilynyt yllättävän muuttomattomana, sillä sitä on suojannut viestintäpoliittinen "kulttuurinationalismi" ja alan kontrolloitu vapautuminen sekä rajoitettu kilpailu.

Heikki Hellman pohjaa Tampereen yliopistossa tarkastetun väitöskirjatutkimuksensa vuosien 1988 - 1996 televisiotoiminnan markkinoiden ja ohjelmiston muutoksiin.

Kotimaisuus korostunut

Hellmanin mukaan vakiintunut tv-järjestelmä ei ole muuttunut, mutta Yleisradion ja MTV:n monopoli on murtunut. Samalla niiden päätöksentekojärjestelmää on muutettu liiketoimintalähtöisemmäksi ja yleisöhakuisemmaksi.

Samalla molemmat korostavat julkisen palvelun rooliaan, vaikkakin eri perustein.

Hellmanin mukaan kaupallisen tv-toiminnan osuus osana julkisen tv-toiminnan rahoitusta on osaltaan suojannut pienen maan tv-alaa ja varjellut sitä samalla kovalta kilpailulta.

Hellman toteaa myös, ettei viihde ole syrjäyttänyt informatiivisia ohjeita, eikä amerikkalaistuminen ole edennyt, vaan kotimainen tuotanto on jopa lujittanut asemiaan.

Hellman myös toteaa, että Ylen ohjelmatarjonta on kansainvälisesti katsoen huipputasoa.

Kanavauudistuksen myötö Ylen ja MTV:n ohjelmisto on kylläkin samankaltaistunut.