Taliban ja oppositio sopuun Afganistanin vallanjaosta

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Afganistania hallitseva islamistinen Taliban-liike ja maan opposition yhteenlittymä ovat alustavasti sopineet vallanjaosta maassa. Naapurimaat Pakistan ja Iran ovat kiirehtineet ilmaisemaan tyytyväisyytensä Afganistanin rauhanomaisesta kehityksestä.

Kiistakumppanit kertoivat sunnuntaina aikeesta muodostaa Afganistaniin yhteinen hallitus, vaihtaa vankeja ja jatkaa rauhanneuvotteluja.

Suunnitelman mukaan osapuolet vapauttavat aluksi 20 vankia kansainvälisen Punaisen Ristin välityksellä.

Ääri-islamilainen Taliban ja maan pohjoisosaa hallitseva oppositio ovat neuvotelleet salaisesti YK:n johdolla Turkmenistanissa.

Seuraava neuvottelukierros on määrä järjestää mahdollisimman pian.

Edellinen yritys solmia rauhaa kaatui, kun osapuolten tulitaukoa ei noudatettu. Sisällissota on raunioittanut rutiköyhää Afganistania yli 20 vuotta. Taisteluissa on kuollut kymmeniä tuhansia ihmisiä.

Naapurimaat tyytyväisiä sopimukseen

Afganistanin naapurimaat Pakistan ja Iran ovat jo ehättäneet ilmaista tyytyväisyytensä maan rauhankehitykseen.

Pakistanin Ulkoministeri Sartaj Aziz sanoi uutistoimisto AFP:lle, että sopimuksen myötä Afganistanissa on edetty hyvän matkaa kohti rauhaa.

Iranin ulkoministeriön edustaja Hamid Reza Asefi puolestaan toivoi, että Afganistaniin muodostettaisiin laajapohjainen hallitus, jossa olisivat edustettuina kaikki maan etniset ryhmät.

Pakistan on tunnustanut maan alueesta 90 prosenttia hallitsevan Taliban-liikkeen hallituksen. Iran sen sijaan on tukenut maan pohjoisosia valvonnassaan pitävää entistä puolustusministeriä Ahmed Shah Masoodia.