Racakin suomalaispatologit eivät nimeä syyllistä

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Kosovon Racakin tammikuista verityötä tutkineet suomalaislääkärit eivät raportissaan nimeä syyllisiä. Patologien mukaan uhrit olivat melko varmasti aseistautumattomia siviilejä.

Suomalaisryhmän raportti surmattujen albaanien ruumiinavauksista luovutettiin keskiviikkona Serbian viranomaisille ja EU:n puheenjohtajamaalle Saksalle.

Albaanit ovat syyttäneet Racakin surmista serbipoliisia. Samalla kannalla on Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön tarkkailijoiden johtaja William Walker.

Serbit taas sanovat, että Racakissa käydyissä taisteluissa kuoli "kymmeniä terroristeja", joista useimmilla oli Kosovon vapautusarmeijan UCK:n asepuku.

Lääkäriryhmän raportissa todetaan usean otteeseen, että täysi selvyys Racakin tapahtumista voidaan saada vain laajan rikostutkimuksen avulla. Ruumiinavaukset ovat vain osa tätä tutkimusta.

Tutkijoiden mukaan ruumiinavausten perusteella ei edes voida sanoa, oliko kyseessä joukkomurha vai ei. He eivät liioin ota kantaa siihen, taisteltiinko tapahtumapaikalla.

Lääkäriryhmän johtaja Helena Ranta kutsuu kuitenkin veritekoa "rikokseksi ihmisyyttä vastaan".

Uhreista tutkittiin 40

Suomalaistutkijat kertovat saaneensa eri lähteistä tietää, että Racakista löydettiin kaikkiaan 45 ruumista. Uhrit oli surmattu ilmeisesti 15. tammikuuta. Suomalaiset tutkivat 40 uhrin ruumiit.

Racakin kylän lähellä olevasta notkelmasta oli löydetty 22 miehen ruumiit. Lääkärien mukaan heidät oli todennäköisesti ammuttu samalla paikalla. Muut uhrit löytyivät kylästä tai muualta sen lähistöltä.

Siviilipukuisia ja aseettomia

Patologiryhmä kertoo raportissaan, että kaikki uhrit olivat siviilivaatteissa. Niissä ei ollut mitään sotilastunnuksia eikä jälkiä siitä, että sotilasmerkkejä olisi irrotettu.

Yhdelläkään uhrilla ei ollut mukanaan ammuksia. Heidän käsistään ei löydetty ampumisesta kieliviä jäämiä.

Lääkärit pitävätkin varsin varmana, että kyse oli aseistautumattomista siviileistä. Tutkittujen joukossa oli useita iäkkäitä miehiä ja yksi nainen.

Raportin mukaan todisteiden vääristelyä tai tuhoamista ei ole havaittu.

Patologiryhmän raportti löytyy kokonaisuudessaan englanniksi ulkoministeriön sivuilta.

Ahti Kaario kertoo raportista (video)