Viron tiestökorjaus vaatii 22 miljardia kruunua

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Viron liikenneväylien saattaminen Euroopan unionin vaatimusten mukaisiksi vaatii noin 22 miljardia kruunua ( runsaat 8 mrd markkaa ) vuoteen 2006 mennessä. Myös maan linja-autokalusto on uusittava lähivuosina.

Tiestön uusimiskustannuksia arvioinut Viron liikenneministeri Raivo Vare kertoo, että valtio kykenee osallistumaan kustannuksiin noin 5 - 6 miljardilla kruunulla. Loput odotetaan saatavan EU:n eri lähteistä ja yksityisiltä sijoittajilta.

Tänä vuonna paikallisliikenteen bussien, johdinautojen ja raitiovaunujen uusimishankkeet vaativat yli 400 miljoonaa kruunua. Neljän vuoden kuluessa summa kasvaa Varen mukaan liki 200 miljoonalla kruunulla.

Kulut tulisi kattaa pääosin paikallisin varoin, sillä valtion osuuden on neljän vuoden aikana laskettu kasvavan tämän vuoden 118 miljoonasta vain 180 miljoonaan kruunuun.

Loppuunajettu bussikalusto

Erityisesti Viron linja-autokanta alkaa olla loppuunkäytetty. Busseista noin 60 prosenttia joudutaan poistamaan käytöstä vuoteen 2002 mennessä ja korvaamaan ne 160 uudella bussilla.

Tänä vuonna uusien bussien hankintaan kuluu noin 100 miljoonaa ja valtion budjetissa on tarkoitukseen varattu vain 35 miljoonaa kruunua. Varen mukaan vaihtoehtoina ovat joko kuljetuspalveluiden heikentäminen tai matkalippujen hintojen nostaminen.

Tallinna-Tartto moottoritie rakenteille

Pitkään kaivattu moottoritie Tallinnan ja Tarton välille on viimein käynnistymässä. Valtio on hyväksynyt väyläsuunnitelman.

Suunnitteluvaiheen arvioidaan vievän noin puolitoista vuotta, joten rakennustöihin päästäneen ensi vuoden loppupuolella.

Viiden vuoden päästä valmistuva tie on Tallinnasta puoliväliin eli Mäoon saakka nelikaistainen moottoritie ja sieltä Tarttoon kaksikaistainen maantie.

Hankkeen kokonaiskustannukset ovat 2 miljardia kruunua. Kustannuksista neljännes on tarkoitus kattaa valtion budjetista ja loput ulkomaisella lainarahalla.