EU etsii pelisääntöjä maahanmuuttajien kohteluun

Yle Uutisten artikkeliarkisto

EU:n sisä- ja oikeusministerit jatkoivat torstaina Wienissä keskustelua pakolaispolitiikasta. EU-linja maahanmuutto- ja turvapaikka-asioissa tulisi sopia ensi vuonna unionin Tampereen huippukokuksessa, esittää sisäministeri Jan-Erik Enestam.

Tämänpäiväisissä keskusteluissa Suomi korosti muiden lailla, että asiasta on neuvoteltava YK:n kanssa. Myös Geneven pakolaissopimusta on kunnioitettava.

EU:ssa on arviolta 3-4 miljoona taloudellista tai poliittista pakolaista.

EU-maiden yhteistä toimintalinjaa haetaan mm. sellaisissa kysymyksissä, miten suojella ihmistä, jonka painostajana on jokin muu kuin valtio tai joka on joutunut pakolaiseksi tilapäisesti. Keskustelua on käyty myös pakolaisten perheiden yhdistämisestä.

Paineita yhteisiin linjauksiin lisäävät muuttajien kasvanut määrä, laiton maahanmuutto sekä EU:n laajentuminen. Ongelmakohtia keskustelussa ovat olleet mm. pakolaisten perheiden yhdistäminen ja EU-maiden välinen työnjako.

Paljon pakolaisia vastaanottavat maat toivovat EU:lta rahallista tukea, koska pakolaisten jonkinlaiseen kiintiöjakoon ei uskota.

Puheenjohtajamaa Itävalta on toivonut, että yhteisistä pelisäännöistä voitaisiin sopia Wienin huippukokouksessa joulukuussa. Torstain keskustelujen perusteella sitä ei pidetty mahdollisena.