Eduskunta naisistui hieman

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Naiskansanedustajien määrä lisääntyi, kun uusien edustajien määrää verrataan istuvaan eduskunnan sukupuolijakoon. Kun kaikki äänen on laskettu, tulee eduskuntaan 74 naista ja 126 miestä. Nykyisessä luvut ovat 69 ja 131.

Naisvaltaisin ryhmä on vihreitten ryhmä, jossa on peräti yhdeksän naista ja vain kaksi miestä. Myös kristillisten ryhmä on yllättävän naisvaltainen, sillä heillä on neljä naista ja kuusi miestä.

Kokoomuksen ryhmässä on 29 miestä ja 17 naista. SDP:n jako on 29 miestä ja 22 naista. Keskustalla on 35 miestä ja 13 naista.

Uusia edustajia valittiin 71

Arkadianmäelle valittiin kaikkiaan 71 uutta kansanedustajaa. 129 vanhaa yrittäjää säilytti paikkansa. Eniten uusia valittiin Uudenmaan vaalipiiristä, jossa edustajista vaihtui noin kolmannes eli kymmenen.

Keskustan edustajista uusia on 21 ja kokoomuksen edustajista 20. SDP:n listoilta uusia valittiin vain 12. Kristillisten eduskuntaryhmästä sen sijaan viisi on uusia ja viisi vanhoja.

Vasemmistoliitolla jakauma on 6/7 ja vihreillä 3/8. Myös RKP:n listoilla suhde on 3/8.

Suuret ikäluokat hallitsevat

Eduskunnan suurin ryhmittymä on 50 - 60-vuotiaitten ryhmä. Heitä valittiin eduskuntaan 89. Yli 60-vuotiaita sen sijaan on kymmenen ja alle 30-vuotiaita kolmetoista.

30 - 40-vuotiaita on 40 ja 40 - 50-vuotiaita 48. Eduskunnan keski-ikä on 47 vuotta. Vanhin ryhmä on RKP:llä. Sen keski-ikä on 53 vuotta. SDP:n edustajista 27 on täyttänyt 50 vuotta ja kolme yli 60 vuotta.

Nuorin ryhmä on vihreitten ryhmä, sillä ryhmän 11 jäsenestä vain kaksi on yli 50-vuotiaita. Ryhmän keski-ikä on 39 vuotta. Alle 25-vuotiaita on kaksi.

Nuorsuomalaiset putosivat eduskunnasta

Nuorsuomalaisten molemmat edustajat Jukka Tarkka ja Risto E.J.Penttilä putosivat. Muita yllättäviä putoajia ovat SDP:n Arja Alho ja Arto Bryggare.

Myös keskustan Timo Järvilahti ja vasemmistoliiton ministeri Terttu Huttu-Juntunen jäivät rannalle. Ulos jäi myös Pertti "Veltto" Virtanen, KIPU,vaikka hän sai reilut 7 000 ääntä.

Lisäksi ulos jäivät puolustusministeri Anneli Taina, kok., eduskunnan toinen varapuhemies Kerttu Törnqvist, sd., ja ympäristöministeri Pekka Haavisto,vihr.

Eduskuntavaalien lopulliset tulokset