Pinochet-päätös kuohuttaa lakimiehiä

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Brittiläinen tuomioistuin päätti eilen, että Chilen ex-diktaattorin Augusto Pinochetin pidätys on laiton. Tuomioistuimen mukaan Pinochet nauttii entisenä valtionpäänä diplomaattista koskemattomuutta. Päätös on herättänyt kohua, ja mm. Kansainvälinen lakimiesliitto ICJ on arvostellut päätöstä.

Augusto Pinochet pidätettiin viime viikolla lontoolaisessa sairaalassa Espanjan hallituksen pyynnöstä. Espanja haluaa saada Pinochetin syytteeseen kansalaisiaan vastaan tehdyistä rikoksista.

Chilen hallitus on arvostellut Pinochetin pidätystä ja vaatinut tätä vapautettavaksi. Vastustajat arvelevatkin, että Chile on uhannut Britanniaa diplomaattisten suhteiden katkaisulla, mikäli ex-diktaattori ei pääse vapaaksi.

Diktatuurin uhrit heräsivät henkiin

Pinochet-jupakka on repinyt diktatuurin aikaisia haavoja auki Chilessä. Entisen diktaattorin vastustajat ovat katkeria maan nykyhallitukselle, joka on asettunut Pinochetin puolelle. Pinochetin rikkaat tukijat puolestaan ovat juhlineet brittioikeuden vapauttavaa päätöstä.

Pinochetin vastustajat haluavat ennen kaikkea tietää, mitä diktatuurin aikana kadonneille omaisille ja ystäville on tapahtunut. Uhrit ovat puhuttaneetkin ex-diktaattorin pidätyksen jälkeen enemmän kuin koskaan aiemmin demokratian kaudella.

Chilen hallitus aikoo kokoontua jo ennen viikonloppua pohtimaan, miten se voi edetä ihmisoikeusrikosten selvittelyssä. Maan senaattia hallitseva äärioikeisto tehnee kuitenkin kaikkensa, jotta vanhat synnit eivät näkisi päivänvaloa.