Britannian lakilordit: Pinochetilla ei syytesuojaa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Britannian parlamentin ylähuoneen lakilordit katsovat, ettei Britanniassa kotiarestissa oleva Chilen entinen diktaattori Augusto Pinochet nauti diplomaattista syytesuojaa. Hänen luovuttamisensa Espanjaan oikeuden eteen voi kuitenkin viedä vielä kuukausia, jopa vuosia.

Kuusi seitsemästä lakilordista oli sitä mieltä, että Pinochetia voidaan syyttää sotilasvallan aikaisista hirmutöistä, vaikka hän onkin entinen presidentti.

Syytteet voivat kuitenkin koskea vain vuoden 1988 jälkeisiä tekoja. Britannia allekirjoitti kidutuksen vastaisen kansainvälisen sopimuksen vuonna 1988.

Espanja pyysi pidättämään ja luovuttamaan 83-vuotiaan Pinochetin lokakuussa, kun hän oli tullut selkäleikkaukseen Britanniaan. Pinochetin vallan uhrien joukossa oli kymmeniä espanjalaisia.

Päätös tehtiin kahteen kertaan

Pinochetin syytesuoja kumottiin jo kertaalleen viime marraskuussa, mutta asia otettiin uudelleen käsittelyyn, kun kävi ilmi, että yhdellä lakilordeista oli siteitä ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationaliin.

Pinochet johti Chilen vallankaappausta vuonna 1973 ja maata aina vuoteen 1990, minkä jälkeen hänestä tehtiin elinikäinen senaattori. Armeijan johdosta hän luopui viime vuonna.

Erkki Toivanen raportoi Lontoosta (video)