Lipponen kyseli puolueiden kantoja

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Pääministeri Paavo Lipponen tapasi torstaina kaikkien eduskuntapuolueiden edustajat tunnustellakseen uuden hallituksen muodostamismahdollisuuksia.

Lipponen haluaa selvittää puolueiden kannat osinkotulojen verotuksen tarkistamiseen ja työehtosopimusten yleissitovuuteen.

Puolueiden kannat kysytään myös mm. euroalueen talouspoliittisen yhteistyön kehittämiseen, työllisyyden hoitoon ja valtiontalouden tasapainottamiseen.

Keskiviikkoiltana hallitustunnustelijan tehtävät saanut Lipponen kertoo tunnustelevansa mahdollisuuksia sopia enemmistöhallituksen ohjelmasta.

Puolueiden on vastattava tiistaihin klo 18 mennessä.

Aho: Ei yllättäviä kysymyksiä

Keskustan puheenjohtajan Esko Ahon mukaan Lipposen puolueille esittämät kysymykset sisältävät ne asiat, joita keskustakin pitää tärkeänä.

Kysymykset koskevat Ahon mukaan muun muassa toimia työllisyyden parantamiseksi, alueellisen eriarvoisuuden vähentämiseksi sekä muuttoliikkeen ja sosiaalisen kahtiajaon hidastamiseksi.

Yllättäviä kysymyksiä Lipponen ei Ahon mukaan esitä. Ainoa huomiota herättävä seikka hänestä oli, että ympäristö-

kysymykset puuttuivat kokonaan.

Samalla Aho torjui käsityksen, että keskusta piti työreformiaan vain vaaliteemana.

- Työllisyystilanne on yhtä hyvä tai huono kuin se oli ennen vaalejakin. Jos joku kuvittelee, että seuraava hallitus voi lähteä liikkeelle ilman, että se etsii ja löytää uusia toimia työllisyyden parantamiseksi niin hän luulee väärin, Aho sanoi.

Kokoomus pitää ydinvoiman esillä

Puheenjohtaja Sauli Niinistön mukaan kokoomus aikoo korostaa vastauksessaan hallitutunnustelijan kysymyksiin, että Kioton ilmastosopimuksen velvoitteet pitää ottaa huomioon jo tulevalla vaalikaudella.

Niinistön käsityksen mukaan Suomi ei näistä velvoitteista selviä ilman ydinvoiman lisärakentamista. Muunlaisia uskottavia vastauksia hän epäili kuulevansa.

- Minulle ei ole tullut sellaista mieleen, Niinistö sanoi sen jälkeen, kun hän oli muiden kokoomuksen neuvottelijoiden kanssa tavannut hallitustunnusteluja vetävän Paavo Lipposen torstaina aamupäivällä.

Niinistö ei halunnut sanoa, ajaako kokoomus ydinvoiman lisärakentamisesta selvää kirjausta myös hallitusohjelmaan ja saattaisiko se rajata joitakin puolueita uuden hallituksen ulkopuolelle.

Niinistö korosti tulevan hallituksen tärkeinä tehtävinä eritoten valtiontalouden pitämistä yhä tiukassa otteessa sekä aloitetun Eurooppa-politiikan jatkamista.

Vasemmistoliitto kernaasti kansanrintamaan

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Suvi-Anne Siimes sanoi Lipposen kanssa keskusteltuaan, että vasemmistoliitto asettaa uuden hallituksen tärkeimmäksi tavoitteeksi työllisyyden parantamisen.

Hallitusohjelmasta pitää löytyä myös vastauksia syrjäytymisongelmien vähentämiseen ja aluekehitysongelmiin.

Mieluisin hallituspohja vasemmistoliiton mielestä olisi vasemmistoliiton, sosiaalidemokraattien ja keskustan yhteishallitus. Siimes kuitenkin korosti, että hallitukseen osallistumisen ratkaisevat asiakysymykset.

- Jos katsotte niitä asioita, joita olemme nostaneet ykköseksi, voitte havaita, että siellä on tiettyjä painotuksia, jotka ovat hyvin samantyyppisiä kuin keskustapuolueella, Siimes sanoi.

Siimes ei halunnut ottaa kantaa siihen, pystyykö vasemmistoliitto päättämään hallitukseen menosta yksimielisesti. Mielipiteet riippuvat neuvottelutuloksesta.

TV-Uutiset puoluejohtajien perässä (video)