Ärhäkkä koeputkihoito syrjäyttänyt helpommat menetelmät

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Lapsettomuudesta kärsivien hedelmällisyyshoidot tulisi räätälöidä entistä tarkemmin ja yksilöllisemmin, todetaan Oulun yliopistossa tarkastetussa väitöksessä. Lähes kaikille tarjotaan suoraan raskasta ja kallista koeputkihoitoa.

Alentunut hedelmällisyys on lääketieteen lisensiaatti Sinikka Nojua-Huttusen hoidettavissa kohdunsisäisellä keinosiemennyksellä eli IUI-hoidolla.

-IUI-hoito soveltuu erityisesti niille pariskunnille, joiden hedelmällisyys on alentunut mutta ei kokonaan menetetty, selvittää väittelijä. Naisen munatorvitoiminnan tulee IUI:ssa on normaali ja miehen sperman laatu riittävän hyvä.

Nyt tutkimuksen kohteena ollut IUI-hoito on koeputkihedelmöitystä vanhempi menetelmä, mutta sen käyttö on viime vuosina jäänyt turhaan ärhäkän koeputkihoidon varjoon.

Kohdunsisäinen keinosiemennys on teknisesti yksinkertainen verrattuna koeputkihoitoon, joka vaatii monta erittäin raskasta hormonihoitoa, sanoo Nojua-Huttunen.

IUI-hoidon kustannukset ovat huomattavasti vähäisemmät kuin koeputkihoidon, väittelijä vertaa. Yksi koeputkihoito lääkkeineen ja toimenpiteineen ilman KELA:n korvauksia maksaa jopa 15 000 markkaa.

IUI-hoito taas tulee maksamaan korkeintaan tuhat markkaan, sanoo Nojua-Huttunen. Hän painottaa turhien hoitojen ja ylihoitamisen välttämistä priorisointipuheiden aikoina.

Nyt tutkittiin ensimmäisen kerran myös IUI-hoidoilla alkaneiden raskauksien kulkua ja vastasyntyneiden vointia. Merkittäviä eroja ei havaittu verrattuna koeputkihoidoilla ja luonnollisesti alkaneisiin raskauksiin.

Kohdunsisäisen keinosiemennyksen eduksi koeputkihedelmöitykseen verrattuna lasketaan monisikiöisten raskauksien vähäisempi määärä, mikä vähentää myös keskosuutta.